Gå til sidens hovedinnhold

Brannen kan spre seg i rekordfart i gamle gårder

Bor du i en 1890-gård? Da bør du passe på at du er i forkant av en brann, for i disse gårdene kan brannen spre seg i rekordfart.

SENTRUM: 1. februar brant det i Magnus Bergs gate. Da brannvesenet kom fram sto flammene ut av vinduene. Leiligheten i fjerde etasje var overtent. Bekymrede beboere hadde rømt ut av bygget, redde for å miste det de eide.

Brannmanskapene brukte fem timer på å slokke brannen. Deretter brukte de tolv timer på etterslukking. Alle hulerom skulle sjekkes.

Det kunne gått mye verre. Gården er av de såkalte 1890-gårdene, fulle av brannfeller. Brannen kunne ha spredt seg fort.

– Normalt skal det kunne brenne et sted i en time før brannen sprer seg. I disse gårdene kan brannen spre seg etter bare få minutter, sier branninspektør Asle Christensen, fra Oslo brann -og redningsetaten (OBRE).

LES OGSÅ: Her skjedde dødsbrannene i Oslo

Risikerer at gården brenner ned

Brannen kan være slu i en 1890-bygårder. Den kan spre seg i rekordfart.

Skillevegger i tre og leire med hulerom og gamle piper gjør at en brann kan spre seg hvor som helst i bygningen. Oppdages den ikke raskt nok, kan det hende at brannvesenet rett og slett må la hele gården brenne ned.

Det finnes omtrent 3500 slike gårder i Oslo. Christensen og kollega Jarle Ranbø sjekker dem alle. Det er viktig å være på forskudd, dersom en brann inntreffer.

– Slokningsapparater, ryddige fellesområder og tette dører kan bety mye når det først brenner. Det viktigste er kanskje at dem som er i bygget blir tidlig varslet, aller helst i form av et heldekkende brannalarmanlegg, sier Christensen.

LES OGSÅ: En brann her kan få alvorlige konsekvenser

Dødelig røyk

Gamle dører med trådglass. Oppsamling av ting i de gamle klaskedoene. Lagring av brennbare ting inntil pipene. Utette hull ved rør. Alle disse tingene gjør at røyk og varme vil spre seg til rømningsveien, altså trapperommet.

Det skal ikke så mye til før røyken kan slå ut et voksent menneske. Det kan går så fort som seks åndedrag. Blir ikke personen funnet er konsekvensene fatale.

For dersom trappen blir full av røyk og møbler står i veien, så kan det godt hende at dem som prøver å flykte eller redde, tror at de er inne i en leilighet.

– I disse bygårdene er det kun en røminingsvei, og det er trappen. Her kan det ikke stå noen ting, for beboerne må komme seg fort ut om det brenner. Brannvesenet er avhengig av at folk kommer seg kjapt ut, slik at vi kan begynne å slokke brannen, sier Christensen.

– Vi har vært i gårder der sofaer er lagret i gangene, legger han til.

Har ikke beboerne kommet seg ut, må brannvesenet bruke tid på å redde liv. Da kan det godt hende de ikke rekker å slokke brannen i bygården og må la den brenne helt ned.

LES ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Nekter å gi opp kampen om barnehagene

Ranere stakk av i taxi

Lund Svindal vil ha OL til Oslo