Gå til sidens hovedinnhold

Brannen startet trolig ved rørovn

Dårlig kontakt i en tilførselskabel kan ha utløst brannen.

Politioverbetjent Arne Erik Håkonsen har fått en muntlig rapport fra Kripos om årsaken. Og han opplyser at selv om Kripos bruker betegnelsen «kan ha vært årsaken», så er det ikke mye tvil ut fra de tekniske og de taktiske undersøkelsene, skriver Ringblad.

- Dette støttes også opp av bildene vi har fått fra publikum. Brannårsaken Kripos ser som sannsynlig ville forårsaket et slikt brannforløp som vi så i Hønefoss kirke, sier han til Ringblad.

Undersøkelsene viser at brannen startet i tilførselskabelen til den sjuende rørovnen fra alteret. Det var rørovner under annenhver kirkebenk. - Som følge av den dårlige kontakten har det blitt en serielysbue som trolig har startet brannen, oppsummerer politioverbetjenten.

Brannen ble meldt like før klokken 17 tirsdag 26. mars, dagen før det skulle installeres brannvarslingsanlegg i kirken.

Da Sønnico Installasjon AS hadde en gjennomgang av Hønefoss kirke i november i fjor, skrev elektrokontrollør Dan-Henrik Sandmæl i rapporten at han helst så at hele varmeanlegget ble byttet ut. Han satte fristen for utbedring til 28. februar 2010, men fristene var ikke bindende.

- Temperaturen på rørovnene var 152 grader. Hvis noen la et ark oppå en av ovnene kunne det startet en brann, sa Dan-Henrik Sandmæl til Ringerikes Blad dagen etter brannen.

Kirkelig fellesråd hadde ikke startet arbeidet med å prioritere hvilke av de 12 alvorlige avvikene som skulle prioriteres. Kirken sto foran en større ombygging som skulle starte nå i februar eller etter sommerferien.

Les alt om brannen i Hønefoss kirke på Ringblad.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her