Gå til sidens hovedinnhold

Brannfaren vil vedvare i Trøndelag og Nord-Norge

I kystområdene sør for Stad er brannfaren i ferd med å regne vekk. Men lenger nord er det kun oppholdsvær i vente, og dermed vil brannfaren fortsatt være overhengende.

De siste dagene har det vært totalforbud mot bruk av åpen ild utendørs langs hele kysten på grunn av brannfaren, som skyldes vedvarende tørt vær i kombinasjon med kraftig vind.

Søndag ble forbudet imidlertid opphevet i Bergen som følge av kjærkomne regnbyger.

Ifølge statsmeteorolog Jørgen Grønneberg ved Vervarslinga på Vestlandet ser situasjonen nå bedre ut for hele kysten sør for Stad. Det er fortsatt lokalt stor brannfare i områder som ikke har fått mye nedbør, men mer regn er i vente både natt til mandag og utover i uka, forteller han.

Overhengende fare
I Møre og Romsdal nord for Stad og i Trøndelag er det derimot ingen bedring i situasjonen.

– Der er faren dessverre fortsatt overhengende. Det ser ut til å bli oppholdsvær så langt man kan se, sier Grønneberg til NTB.

Søndag var det sterk kuling og til dels liten storm utsatte steder i både Møre og Romsdal og Trøndelag. Også lenger nordover langs kysten ble det meldt om kraftig vind og fortsatt stor brannfare i kystområder uten snødekke.

Trøndelag er blitt rammet av flere store branner den siste uka. Verst rammet er Flatanger, hvor 64 bygninger har gått med i flammene.

Tørt lengst nord
Også lenger nord er brannfaren fortsatt stor.

– Det ser ut som det kan komme litt nedbør i begynnelsen av uken, men neppe så mye at det gjør noen stor forskjell, sier vakthavende meteorolog Magnus Ovhed ved Meteorologisk institutts værvarsling i Tromsø til NTB.

I Troms og Nordland har det vært tørt i såpass lang tid at mer enn bare noen dager med lite eller moderate mengder nedbør må til for å minke brannfaren, ifølge Ovhed. (©NTB)

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett