Gå til sidens hovedinnhold

Brannmannskaper anklages for togkatastrofe

Togselskapet mener brannmannskaper kan ha skyld i ulykken i Lac-Megantic hvor 15 foreløpig er funnet døde. Politiet er foreløpig langt mer tilbakeholdne med skyldfordelingen.

Lac-Megantic (NTB-Reuters-AFP): Det førerløse toget som natt til lørdag braste inn i sentrum av småbyen Lac-Megantic i Canada, satte hele bykjernen i brann.

Politiet hevet onsdag antall savnede og omkomne fra 50 til 60. I alt 15 personer er bekreftet omkomne, men det er ikke ventet at noen av de savnede vil bli funnet i live. Ulykken er dermed den verste togulykken i moderne tid i Canada.

Politiet har satt inn enorme ressurser for å finne årsaken til ulykken, men holder foreløpig tett om sine teorier.

– Mye sinne

Selskapet som eide toget, MMA, har imidlertid startet sin egen etterforskning, som foreløpig viser at brannmannskapene kan ha skyld i ulykken. De ble tilkalt fredag kveld for å slukke en liten brann i motoren i ett av togets fem lokomotiver mens det sto parkert i byen Nantes. Den siste motoren sto på for å holde bremsene i gang.

– Brannmannskapene slukket brannen med et slokkingsapparat. For å gjøre det måtte de også skru av motoren på det første lokomotivet. Det førte til katastrofen, sier MMA-sjef Edward Burkhardt til avisen La Presse.

Ifølge politiet begynte det 72 vogner lange toget å rulle mot Lac-Megantic like etter at brannmannskapene og en ansatt i togselskapet forlot toget.

Sjefen for brannvesenet i Nantes tilbakeviser påstandene, og sier at de tolv brannmennene som var ute på oppdraget, fulgte alle riktige prosedyrer.

Burkhardt var ventet å besøke byen tirsdag, men har utsatt besøket, og har uttalt til fjernsynskanalen CBC at han vet det er mye sinne blant innbyggerne i byen.

– Jeg håper jeg ikke blir skutt, sier han om besøket.

Jobber mot tiltale

Ulykkestoget ble undersøkt dagen før ulykken, og teknikere har ikke funnet noen tekniske feil som kan forklare ulykken.

Politiet uttalte tirsdag at de ikke vil spekulere i bevisene de har funnet så langt, men undersøker om uaktsomhet kan være årsaken.

– Vi ser etter bevis som kan føre til tiltale, sier politiinspektør Michel Forget, uten å nevne hvem dette eventuelt kan gjelde.

Politiet utelukker foreløpig at ulykken kan knyttes til terrorisme.

Leter etter levninger

En tredel av byens 6.000 innbyggere måtte flykte ulykkesnatten. Tirsdag kunne 1.200 av de 2.000 evakuerte flytte hjem igjen.

Togvognene, som var fylt med råolje, forårsaket seks store eksplosjoner og jevnet 30 bygninger med jorden i sentrum av byen.

Det tok ett døgn å slukke flammene, og først natt til onsdag kom etterforskere seg inn i bykjernen, som til da hadde vært avsperret av sikkerhetsmessige grunner.

Rundt 60 etterforskere jobbet natt til onsdag i byen for å finne bevis og levninger.

Ingen identifisert

Både politiet og etterlatte har lite håp om å finne de rundt 40 savnede i live, og dødstallene er ventet å stige så fort politiet har kommer seg inn i ruinene.

Ingen av de døde er så langt identifisert, og rettsmedisineren har bedt slektninger av de savnede ta med hårbørster, kammer og berberhøvler slik at de kan finne DNA til identifiseringsarbeidet.

– De vet at deres elskede var der. De fleste av dem venter nå på en bekreftelse. Det er klart at de ikke venter at de savnede vil komme tilbake, sier sogneprest i byen, Steve Lamy. (©NTB)

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra

Kommentarer til denne saken