Brannvernforeningen vil ha strengere krav til brannvarsling

Oslo (NTB): I år har det hittil omkommet flere i boligbrann enn i hele 2012. Nå vil Norsk brannvernforening ha strengere krav til brannvarsling i boliger.

Dødsbrannstatistikken for første halvår viste at 36 mennesker har omkommet i brann her i landet siden årsskiftet. I hele fjor omkom 40 personer. Norsk brannvernforening mener at et krav om flere røykvarslere i boliger vil kunne redde liv.

I dag krever det norske brannregelverket kun at det skal være minimum én røykvarsler per boenhet. Slik har det vært siden 1991. Da kravet ble innført den gang, fremsto Norge som et foregangsland i Norden. Men nå er tiden inne for en revurdering av regelverket, mener brannvernforeningen.

Årsaken er at Norge har hatt en kraftig vekst i boligbyggingen de siste tjue årene. Det gjelder både eneboliger, rekkehus og store leiligheter over flere plan.

- For slike typer boliger er én røykvarsler for lite til å sikre at alle beboere får varsel om brann raskt nok til å kunne rømme i sikkerhet, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Han foreslår derfor blant annet en regelendring som krever at boliger skal ha minst én røykvarsler per 60 kvadratmeter bruksareal og minst én røykvarsler per etasje. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.