*Nettavisen* Nyheter.

Brannvesenet har kontroll på storbrannen i Bergen

BRENNER: Det brøt ut brann i en bygning i Bergen tidlig lørdag morgen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

26 personer er evakuert og fire er kjørt til legevakt.

21.11.15 11:25

Brannvesenet har fått kontroll på storbrannen i verneverdige Vaskerelven 32 midt i Bergen sentrum. Tre bygninger er totalskadd, 26 personer ble evakuert og fire kjørt til legevakt.

– Storbrannen er under kontroll, men det vil foregå etterslukking hele dagen, opplyste 110-sentralen i Hordaland like før klokken 10.

Nødetatene fikk melding om brannen i den gamle trebygningen i Vaskerelven 32 like etter klokken 7. Brannen spredte seg til en bygning i Rummelhoffsmauet, en blindgate som går nordøstover fra Vaskerelven, og en mellombygning.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

EVAKUERT: 26 personer er evakuert som følge av brannen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix


Innesperret

Snaue tre timer senere hadde brannvesenet endelig kontroll over situasjonen. Alle de tre bygningene var totalskadd. 26 personer var evakuert, og fire av dem var kjørt til legevakten for kontroll etter å ha blitt eksponert for røyk.

– Vi har evakuert fire personer. Jeg vil kalle dette en storbrann. Vi har sendt alt tilgjengelig personell fra fire stasjoner, fortalte vaktkommandør Rune Wigum i Bergen brannvesen til Bergens Tidende lørdag morgen.

Det er både boliger og næringsvirksomhet i den trange bebyggelsen der det brant. Vaskerelven 32 er blitt framhevet som verneverdig i forbindelse med rivingen av Krinkelkroken-kvartalet.

En av dem som ble kjørt til legevakt, varslet selv brannvesenet og fortalte at de var innestengt i den øverste etasjen i bygningen på grunn av varme og røyk.

Våknet av knitring

Men før det hadde en beboer i nabobygningen våknet av uvanlige lyder og sterkt lys.

– Jeg våknet av noe knitring og så mye lys utenfor vinduet mitt. Jeg kikket ut og så nabohuset i flammer, sier Stian Haakull til Bergens Tidende.

– Vi fikk slått ut brannalarmen. Og så gikk jeg bort til huset og banket på for å vekke de som bor der. Dette var før brannvesenet kom. Det kunne gått riktig ille. Heldigvis sover jeg lett, sier Haakull.

Alle de evakuerte ble innlosjert på Hotel Norge. Mange av dem hadde vært på fest på Hulen natt til lørdag, og hadde lagt seg først kort tid før brannen ble oppdaget på morgenkvisten.

Smalt smau

Bergensavisen skriver at bygningene som sto i brann, ligger inne i et så smalt smau at brannvesenet var nødt til å tappe luft ut av dekkene på en lift for å komme til.

Ved siden av de fire som ble kjørt til legevakt, er ytterligere to personer registrert på adressen, men disse var ifølge politiet bortreist.

– Det er dramatisk, det er helt klart. Brannen var kommet ganske langt da den ble meldt inn. Flammene sto ut av vinduene da politiet kom, fortalte politiets innsatsleder Ronny Øvrebotten på stedet.

Olav Kyrres gate ble sperret, noe som fikk betydning for kollektivtrafikken. En rekke forretninger har vært nødt til å holdes stengt inntil videre. (©NTB)

Annonsebilag