Gå til sidens hovedinnhold

Brannvesenet kritiserer Nav

Brannvesenet mener nye Nav-regler øker brannfaren hos eldre.

I oktober bestemte Nav at komfyrvakt opphører som hjelpemiddel fra 16. mai 2019.

Årsaken er at komfyrvakt skal være standard i nye bygg etter 2010 og at det ved oppussing, der det trekkes ny elektrisk kurs til kjøkkenet, skal installeres komfyrvakt. Derfor mener Nav at dette nå er standard i boliger, og ikke et ekstra hjelpemiddel.

«På grunnlag av dette har NAV gjort en vurdering hvor vi ikke lenger definerer komfyrvakt som spesielt utviklet for mennesker med funksjonsnedsettelse, og derav ikke som et hjelpemiddel som dekkes av Folketrygden», står det på etatens hjemmeside.

- Bomskudd

«Dette er bomskudd, NAV og Arbeids- og sosialdepartementet!» skriver Oslo brann- og redningsvesen på Facebook.

Les mer

Dette er Norges vanligste brannårsak

«Hver eneste dag rykker vi ut til komfyrbranner og tørrkokte kjeler. Kjøkkenet har blitt vårt farligste rom. Det er her de fleste boligbranner starter. Ekstra farlig er det for de svakeste i samfunnet».

Også Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS reagerer på at Nav kutter komfyrvakt når brannvesen over hele landet nettopp har hatt nasjonal komfyrvaktkampanje.

«Brannvesen over hele landet har nettopp avsluttet årets komfyrvaktkampanje som skal gjøre publikum oppmerksomme på hvor mange branner som starter på komfyren og hvor viktig det er å ha komfyrvakt» skriver NRBRFacebook og fortsetter:

«Mange av oss har kjøkken som er eldre enn 9 år. Vi bør ettermontere komfyrvakt og de fleste har råd til dette. Men eldre, hjemmeboende personer er de som kanskje trenger komfyrvakt mest. Denne gruppen har ofte dårlig råd»

Les mer

Ti tips for å unngå brann

«Myndighetene har bestemt at flest mulig skal bo hjemme så lenge som mulig og da mener vi i NRBR at det også må legges teknisk til rette for at dette er forsvarlig. Det inkluderer at alle som har behov for det, blant annet får komfyrvakt».

Nettavisen har vært i kontakt med Nav. Saken vil bli oppdatert.

Reklame

Black Friday: 20 kupp du gjør på sport og friluft