RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bransjeforening vil ha forbud mot gamle ovner

Foto: Erlend Aas / SCANPIX
Foto: Erlend Aas / SCANPIX Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Gamle ovner og ildsteder slipper ut fem-seks ganger så mye svevestøv som nye. Nå vil bransjeforeningen Norsk Varme ha forbud mot å fyre i gamle ovner.

Det er nesten 2 millioner gamle ovner i Norge, til tross for at det har vært ulovlig å selge slike ovner siden 1998. Gamle ovner forurenser mye, samtidig som de bare utnytter rundt 40 prosent av energien i vedkubbene.

Til sammenligning henter moderne ovner ut rundt 80 prosent av energien i veden, i tillegg til å forurense mye mindre.

– Det er ikke noe alternativ til vedfyring i Norge. Mer enn 10 prosent av boligoppvarmingen i Norge kommer fra vedfyring. På kalde dager ville strømnettet kollapse uten den effektive varmen vedfyring gir. Målet er at vedfyringen må skje med 100 prosent nye, rentbrennende ovner, sier styreleder i Norsk Varme, Merethe S. Halvorsrød.

Hun mener det må flere tiltak til for å få skiftet ut gamle ovner og ber derfor myndighetene om å vurdere forbud mot å brenne i gamle ovner dersom ikke flere bytter til rentbrennende ildsteder, slik at svevestøvet reduseres.

Hun viser til at Oslo kommune fra årsskiftet gir inntil 6.000 kroner for gamle ovner som byttes ut, og at Tyskland innfører gradvis forbud mot fyring i gamle ovner. Bransjeforeningen mener myndighetene må gi økonomisk støtte til bytte av ovner.

– Nedgangen i ovnssalget de siste årene viser at folk trenger et dytt for å komme i gang. I og med at de nye ovnene produserer dobbelt så mye energi som de gamle, er dette også et Enøktiltak, i tillegg til et forurensningstiltak, sier styreleder Halvorsrød.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere