RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brasil og EU legger datatrafikken utenom USA

Sist oppdatert:
Brussel (NTB-Reuters): Brasil og EU er enige om å legge en undersjøisk kommunikasjonskabel mellom Lisboa og Fortaleza. Prosjektet koster rundt 1,1 milliarder kroner, og målet er at mer av datatrafikken skal gå utenom USA etter spionasjeavsløringene.

Dokumenter lekket av den amerikanske varsleren Edward Snowden har avslørt omfattende amerikansk overvåking av tele- og datatrafikk, og også spionasje rettet direkte mot regjeringene blant annet i Berlin og Brasilia.

Brasils president Dilma Rousseff var mandag i Brussel for å drøfte en rekke saker med EU-ledelsen.

Kabelprosjektet til 185 millioner dollar er ifølge Rouseff nødvendig for «å garantere internetts nøytralitet».

– Vi må respektere personvern, menneskerettigheter og nasjoners suverenitet. Vi ønsker ikke at bedrifter skal være utsatt for spionasje, sa den brasilianske presidenten på en felles pressekonferanse med EU-kommisjonen og Det europeiske råd.

Rousseff utsatte et statsbesøk til Washington i fjor i protest mot den amerikanske etterretningstjenesten NSAs virksomhet. Brasil har også sammen med Tyskland tatt initiativ til en FN-resolusjon om beskyttelse av privatlivets fred på internett. Nesten all datatrafikken mellom Brasil og Europa går gjennom amerikanske kabler. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere