Se video-intervju med helsedirektør Bjørn Guldvog her:

Fredag ble funn av den brasilianske virusmutasjonen P1 bekreftet i Norge.

Avdelingsdirektør Line Vold hos FHI sa at hun ble kjent med dette like før pressekonferansen som startet klokken 13.

- Vi kan bekrefte at det er påvist. Det er i Vestland fylke, men ikke i Bergen. Vårt laboratorium gjør analyser for hele Vestland fylke. Vi har varslet dem det gjelder. Vi får inn prøver, og så analysere vi og sekvenserer prøvene. Vi kan ikke si noe om hvor det er påvist, sier kommunikasjonsdirektør i Helse Bergen, Erik Vigander, til Nettavisen.

- Trolig tre tilfeller i Årdal

Fredag ettermiddag ble det kjent at det trolig er tre smittetilfeller i Årdal kommune.

- Personen fikk påvist smitte ved innreise til Norge, og har hele tiden sittet i isolasjon, opplyser kommunen.

I tillegg er to nærkontakter også smittet.

- Vi er ikke overrasket over det fordi over hele verden sprer det seg nå nye mutasjoner. Akkurat nå for tiden snakker vi om det britiske, sør-afrikanske, brasilianske og viruset fra California, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Nettavisen.

- Bare begynnelsen

Han tror dette bare er begynnelsen:

- Vi må regne med at flere av disse variantene - samt nye - kommer til å prege bildet i månedene som kommer, sier Guldvog.

- Frykter du hva som kan skje hvis det brasilianske viruset påvises i Oslo?

- Nå er allerede Oslo ganske utsatt for en smittsom variant av viruset, så med de tiltakene håper vi Oslo klarer å stå imot og presse smitten nedover igjen, sier Guldvog.

- Da vil det også virke på de nye variantene av viruset, legger han til.

Dette er første gang den brasilianske mutasjonen blir påvist i Norge. Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet har følgende kommentar til nyoppdagelsen.

- Kommunene må være forberedt på at ulike varianter kan dukke opp hvor som helst. Alle utbrudd må håndteres raskt og effektivt, også før man vet hvilken variant det dreier seg om, skriver Aavitsland i en sms til Nettavisen.

Les også: Global advarsel: - Døren står på gløtt for enda mer dødelige varianter

- Vaksine-effekten kan være redusert

Foreløpig data indikerer at den brasilianske varianten er dobbelt så smittsom som originalvarianten, melder BBC. Det er også antydet at den brasilianske varianten kan re-smitte folk som allerede har fått immunitet ved tidligere smitte av den originale varianten, men her strides de lærde.

- Meg bekjent er dette det første tilfellet i Norge, men jeg kjenner ikke detaljer om dette. Det er virkningen av vaksiner som bekymrer oss mest når det gjelder slike mutasjoner. Effekten kan være redusert ved denne virustypen, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.

Foreløpige vaksineundersøkelser gjennomført av vaksineprodusentene AstraZeneca og Pfizer/BioNTech, antyder at deres vaksiner er effektive mot den brasilianske varianten.

Les også: Gode koronanyheter: Begge disse vaksinene er trolig effektive mot brasiliansk korona-variant

- Må stramme inn nå, slik at vi ikke mister kontrollen

I skrivende stund er det påvist henholdsvis 1692 engelske tilfeller og 136 sørafrikanske tilfeller i Norge, ifølge oversikten til FHI.

FHI antar at det engelske muterte viruset er nå den dominerende varianten i Oslo.

- Og med den brasilianske mutanten vil vi fortsatt være i stand til å telle enkelttilfellene. Men det er viktig at vi strammer inn nå, slik at vi ikke mister kontrollen, sier professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, i en uttalelse til Nettavisen.

- «Pandemien» er dessverre ikke over i Norge. Tvert imot, vi er nå i begynnelsen av den tredje bølgen. Vi har fortsatt sjansen til å bremse en dynamisk utvikling. Sammen kan vi forhindre at vi kommer i en situasjon med høy belastning for helsevesenet. Det er oppmuntrende at antall tilfeller og dødsfall blant eldre faller som følge av vaksinasjonene, sier Klein.

- Imidlertid ser vi flere og flere yngre mennesker på intensivavdelingene. I kampen mot pandemien er Norge i den siste tredjedelen av et maratonløp, og det er kjent å være spesielt utmattende, sier han.

- Mer smittsomt

Folkehelseinstituttet har tidligere lagt vekt på at det er spesielt tre mutantvarianter - den engelske, den sørafrikanske og den brasilianske varianten – som er av særlig interesse.

De sørafrikanske og engelske mutasjonene ble først påvist i Norge i desember som importtilfeller. Nå er også den brasilianske varianten påvist i Norge.

«De har fått stor utbredelse i diverse land i det siste og de ser ut til å være mer smittsom enn andre varianter i omløp. Det er også noe usikkerhet om hvor godt tidligere immunitet eller vaksinasjon vil beskytte, spesielt mot den sørafrikanske og brasilianske varianten. Nylige studier antyder også at den britiske varianten også kan gi noe mer alvorlig sykdom,» skriver Folkehelseinstituttet i en tidligere ukesrapport.