De brutale drapene på fem mennesker i Kongsberg onsdag kveld, har skapt overskrifter over hele verden. Hendelsen blir fortsatt ikke omtalt av politiet som en terrorhandling, og mye tyder på at det er psykiske lidelser som kan ligge til grunn. Det er kjent at den siktede Espen Andersen Bråthen (37) har etter eget utsagn konvertert til islam.

Gunnar Stavrum: Singel-terroristene har mer til felles enn vrangforestillinger og forberedt ondskap

Ugjerningen har utløst både hyllest og fordømmelse fra henholdsvis jihadist-sympatisører og høyreekstremister.

- Jeg har ikke sett så mye på reaksjonene, men jeg har snakket med andre som sier at det framfor alt er høyreekstremister som har reagert på denne hendelsen, og i mindre grad andre sympatisører av jihadisme, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Les også: Kongsberg-siktede varetektsfengslet i fire uker

- Vil renne ut i sanden

Ranstorp, som har forsket på terrorisme i 30 år, tviler på at den grufulle hendelsen i Kongsberg vil utløse noen særlig vedvarende interesse og oppmerksomhet blant islamistiske terror-miljøer.

- Det er ofte sånn at disse hendelsene har veldig kort levetid og at oppmerksomheten har kort varighet. De forsvinner ofte raskt fra debatten, men gjenoppstår gjerne under rettssaken. Det er andre hendelser som overtar interessen. Hvis han ikke har etterlatt seg noe form for manifest, noe som terrorister bruker å gjøre, tror jeg dette vil renne ut i sanden og få lite oppmerksomhet, sier Ranstorp.

Les også: Politiet holder ny pressekonferanse om drapene i Kongsberg

SITE Intelligence Group overvåker så å si alt av vesentlig jihadistaktivitet på nett. De overvåker reaksjoner på både små og store hendelser som på en eller annen måte kan knyttes opp mot terrorisme. SITE Intelligence Group skriver i to rapporter at hendelsene i Kongsberg har utløst sterke reaksjoner fra høyreekstremistiske miljøer, og dempet hyllest fra IS-tilhengere.

«Islam er ikke for hvite folk»

Direktør for SITE Intelligence Group, Rita Katz, skriver at reaksjonene på Kongsberg-drapene renner inn fra både IS-tilhengere og høyreekstremistiske miljøer.

- Spesielt høyreekstremistiske idioter griper muligheten til å styrke budskapet sitt om at «islam ikke er for hvite folk» og at «islam har alltid vært på søken etter å erobre Europa». Fra IS sin side har reaksjonene vært mindre i volum, men inkluderer fortsatt tilhengere som uttrykker hyllest over erkjennelsen av at angriperen var en muslimsk konvertitt og håper på «mange lignende operasjoner», skriver Katz.

Les også: Statsminister og justisminister besøker Kongsberg

Det at terrorangrep begås av såkalte «ensomme ulver» er intet nytt. Ranstorp tviler imidlertid på at Kongsberg-drapene vil kunne utløse noen form for copy cat-effekt hvor andre enslige terrorister velger pil og bue som metode.

- Jeg er ingen ekspert på bueskyting, men jeg har hørt fra noen at det er veldig vanskelig og at man må være veldig dyktig for å skyte på og treffe bevegelige mål. Så jeg tror ikke det er noe særlig effektivt våpen sånn sett, sier Ranstorp.

Ranstorp kan ikke huske at det er blitt anvendt pil og bue i noe annet terrorangrep tidligere.

- Ingen radikal islamistisk tungvekter

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uttalte torsdag at hendelsen i Kongsberg fremstår som terror, men det er foreløpig ikke tatt ut noen terrorsiktelse mot 37-åringen. Bråthen er for øyeblikket drapssiktet og ble fredag formiddag varetektsfengslet i fire uker med ilagt brev- og besøksforbud. Den siktede er overtatt av helsevesenet og skal gjennomgå en rettspsykiatrisk vurdering.

Les også: Her er terrorist Espen Andersen Bråthens advarsel

- Sånn som jeg oppfatter den siktede ut fra denne videoen og det som er blitt kjent gjennom media, er det mer snakk om psykiske problemer enn radikalisering. Han ser ikke ut til å være en radikal islamistisk tungvekter, snarere tvert imot en lettvekter. Det virker som at overvekten har ligget på psykiske problemer, og at det er psykiske lidelser som har framtvunget denne situasjonen. Det virker heller ikke som at han har vært integrert i noen salafistiske miljøer, men at han er en «loner» (ensom ulv red.anm.), sier Ranstorp.

Politiet sier på en pressekonferanse fredag ettermiddag at sykdom er den sterkeste hypotesen om motiv for de groteske handlingene.