RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
MØTER MOTSTAND: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) møter motstand om forslaget om ventelister på sykehjemmene.
MØTER MOTSTAND: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) møter motstand om forslaget om ventelister på sykehjemmene. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)

Bred motstand mot forslag om ventelister på sykehjem

Helseministerens forslag om ventelister på sykehjemmene møter stor motstand fra flere – blant annet fra Helsedirektoratet.

Helsedepartementet ønsker å lovfeste en rett om å bli satt på venteliste for sykehjemsplass – for å styrke eldres pasientrettigheter. Forslag som har vært ute på høring blir ikke godt mottatt ved flere store aktører i Helse-Norge, skriver NRK.

KS mener forslaget først og fremst vil føre til at mer ressurser i kommunene vil brukes på saksbehandling, fremfor direkte i pleie- og omsorg.

Helsedirektoratet går også mot sin egen statsråd.

– De som har rett til sykehjemsplass i dag, de som trenger det, de har den retten. Og forslaget om å lovfeste retten til å stå på venteliste, det gir ikke noe mer rett til den sykehjemsplassen som de eventuelt trenger, sier divisjonsdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.

Også Legeforeningen og pasientombudene er skeptiske. Mens Legeforeningen mener et ventelistesystem «antakeligvis medføre mer forvirring og fortvilelse enn oppklaring og følelse av rettferdighet», skriver pasientombudene i en samlet uttalelse at lovendringene på enkelte punkter kan «gi pasienter svakere rettsvern og sette viktige rettssikkerhetsgarantier i fare».

Helseminister Bent Høie (H) sier de vil lytte til forslagene til forbedringer. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere