*Nettavisen* Nyheter.

Bredbånd-tilbud kan kollapse

Nesten alle i Bergen kan få bredbånd, men hvis de vil ha det, bryter tilbudet sammen.

24.10.05 15:03

Telenor skryter av at 95 prosent av bergenserne kan få internett-tilgang via ADSL. Men sannheten er langt fra det.

Skulle så store deler av befolkningen ønske seg bredbåndstilknytning ville Telenor måtte innrømme at så mye som en tredel blir stående uten linje.

- Det er en gradvis utbygging av bredbåndnettet. Telenor bygger ut raskt nok til at de kan svelge unna etterspørselen, sier Stig Olsen i Post- og Teletilsynet til ibergen.no.

- Men dersom alle skulle bestille samtidig ville kanskje i enkelte områder så få som 60 eller 70 prosent få bredbånd, sier han.

Statlig finansiering
Det er lite sannsynlig at alle i Bergen bestiller bredbånd samtidig. Sikkert er det imidlertid at hvis rushet blir stort nok, kan enkelte oppleve å bli stående utenfor bredbåndnettet - selv i tettbygde strøk. Det avhenger av presisjonen i Telenors etterspørselsprognoser om alle som bestiller bredbånd faktisk får det.

- Dette er en kommersiell utbygging, som står i forhold til antatt etterspørsel. Myndighetene må kanskje trå til med en statlig finansiering for å nå ut til de siste prosentene som ikke kommer inn under Telenors utbygging, sier Olsen i Post- og Teletilsynet.

Med det mener han at det er de siste prosentene som er de dyre å bygge ut og at Telenor av den grunn vil kunne vegre seg.

Som veinettet
Informasjonssjef i Telenor Vest-Norge, Lars Hauge, går ikke med på at den høye prosentandelen for Hordaland og Bergen er misvisende.

- Alle husstandene i Bergen bestiller ikke bredbånd samtidig, sier Hauge til ibergen.no.

- Det blir som med veinettet. Alle bilene i Bergen kan kjøre på Flyplassveien, men hvis alle gjør det samtidig blir det kaos, påpeker han.

Informasjonssjefen vedgår likevel at det ikke er plass til 94,7 prosent av Bergens husstander på dagens bredbåndnettverk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag