RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- MER RADIKAL: Anders Behring Breivik gir regjeringsadvokaten helt rett i at han er mer høyreekstrem nå enn noen gang tidligere. – Jeg er blitt mer og mer radikal i fengselet, sier han. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
- MER RADIKAL: Anders Behring Breivik gir regjeringsadvokaten helt rett i at han er mer høyreekstrem nå enn noen gang tidligere. – Jeg er blitt mer og mer radikal i fengselet, sier han. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Breivik: - Ja, jeg er blitt mye mer radikal i fengselet

Sist oppdatert:
Anders Behring Breivik gir regjeringsadvokaten helt rett i at han er mer høyreekstrem nå enn noen gang tidligere.

Terrordømte Anders Behring Breivik sier rettssaken har åpnet øynene hans: Jeg innser nå at jeg har blitt mer radikal, og at jeg er skadd av isolasjonen, uttalte han i retten.

Da han startet sin forklaring i Borgarting lagmannsrett torsdag, overrasket 37-åringen retten ved for første gang å avstå fra å agitere for høyreekstrem ideologi.

Les også: Breivik om soningsforholdene: - Jeg lever i et helvete

– Jeg har i en måneds tid planlagt en politisk tale, men jeg legger nå denne vekk. Jeg har sittet i noen dager og hørt på regjeringsadvokat Fredrik Sejersted fortelle at jeg har blitt mer radikal i fengsel, og det har gått opp for meg at han har helt rett. Jeg har blitt mye mer radikal i løpet av disse fem årene, sa Breivik i en uventet innrømmelse.

– Med Sejersteds forklaring veltet et svært lass, og jeg ble veldig sjokkert. Det gikk opp for meg at jeg har løyet for meg selv helt fram til nå. Jeg innser at jeg er sterkt skadd av isolasjonen, og jeg tror økt radikalitet er den fremste skaden, uttalte Breivik.

Les også: Anders Behring Breivik gjorde nazihilsen i håp om at noen skulle slå ham ned

Ba om korrigering

Han påpekte samtidig at Sejersted ikke stilte spørsmål om hvorfor han har blitt slik, og konkluderte selv med at det skyldes at han har sittet alene med egne tanker i nær 23 av 24 døgnets timer de siste fem og et halvt årene.

– Jeg har sittet isolert og uten å bli korrigert noen gang. Jeg har ikke hatt noen å snakke med og har vært helt uten korreksjoner. Jeg er blitt særere og særere, sa Breivik.

Les også: Regjeringsadvokaten kraftig til angrep på Oslo tingrett

Les også: Skjeggete Breivik gjorde nazihilsen i retten

Han hevdet at også nazihilsen han har provosert med både i tingretten og lagmannsretten, må sees på som et tegn på at han er skadd av isolasjonen.

– Men jeg har motstridende interesser. Jeg ønsker å propagandere for mitt politiske syn. Men samtidig undergraver jeg min advokats arbeid, sa Breivik.

Han sa at planen hans i begge rettsrunder var bruke rettssakene til å få ideologisk oppmerksomhet, i tillegg til å få bedre soningsforhold, men at han nå ville begrense seg til det siste.

Les også: Regjeringsadvokat: - Breivik fortsatt høyreekstrem fundamentalist

Ville avradikaliseres

Breivik uttalte i retten at Kriminalomsorgen ikke har gitt ham noen korrigeringer og dermed sjanse til å forbedre seg, blant annet ved ikke å gi tilbakemelding om hva det var med brevene hans som gjorde at de stadig ble stoppet.

– Det var først etter fire år at jeg fikk beskjed om at bare det å bruke ord som «bror» og «søster» i et brev, var et stoppgrunnlag alene, fortalte han.

Han hevdet videre at Kriminalomsorgen har avvist hans ønske om å få delta på avradikaliseringskurset Alternativ til vold i fengselet.

Brevsensur

Det er satt av totalt tre timer til Breiviks forklaring. Senere torsdag skal psykiater Randi Rosenqvist, som har vært ansvarlig for Breiviks sikkerhetsvurderinger siden pågripelsen, vitne, samt Knut Bjarkeid, fengselsdirektør ved Ila.

Tidligere torsdag anførte Breiviks advokat Øystein Storrvik at fengselet praktiserer en altfor streng brevsensur overfor Breivik, og at selv helt nøytrale brev blir stanset, dersom de er til en person som fengselet har svartelistet. Han mener det krenker Breiviks menneskerettigheter og mulighet til å danne relasjoner.

Det er satt av seks dager til ankesaken som pågår i gymsalen i Skien fengsel.(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere