RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Breivik advarte mot sin forklaring

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Grusomme detaljer fra massedrapsmannen i retten.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): - Jeg vil anbefale alle som ikke trenger å høre på, om å ikke høre på. Det blir grusomme skildringer, sa Breivik før han fredag ettermiddag startet med skildringene av hva som skjedde på Utøya.

NETTAVISENS HAR VALGT Å BARE GJENGI UTDRAG AV DET HAN FORKLARTE FREDAG.

VI ADVARER MOT STERKE SKILDRINGER NEDOVER I SAKEN.

Deretter fortalte Breivik hvordan han kjørte ned til brygga på Utvik, og ba vaktmannskapet der tilkalle «MS Thorbjørn». Da båten kom møtte han Monica Bøsei, alias «Mor Utøya».

- Jeg ba om å bli transportert på den andre siden, og sa at «så samler du sammen alle vaktene, så skal jeg fortelle hva som har skjedd», fortalte Breivik i retten.

- Du kan ikke komme med den rifla på øya, for du vil skremme alle AUF-erne, sa Monica Bøsei, ifølge Breivik.

Les alt og se live-referat fra dag 5 i rettssaken her

- Han var den største trusselen
Breivik fortalte retten at han ba henne om å samle vaktlaget, slik at han kunne informere dem om det som hadde skjedd i Oslo.

- Jeg tenkte at jeg først måtte eliminere vaktlaget, sa Breivik.

En av de første personene Breivik møtte, var politimannen Trond Berntsen.

- Jeg så ham som den største trusselen på øya, fortalte Breivik i Oslo tingrett.

- Jeg hadde hundre stemmer i hodet
- Han begynner å spørre meg om forskjellige ting, og om hvor jeg holder til. Etter å ha snakket med ham i fem minutter, så merket jeg at han ble litt mistenksom og begynte å stille sikkerhetsspørsmål. Jeg tenkte at nå kommer snart noe til å skje. Jeg var helt paralysert, jeg gruet med veldig. Jeg tenkte at jeg har så lite lyst til å gjøre dette, sa Breivik, og fortsatte:

- Jeg avbrøt spørsmålene og sa vi skulle gå opp til hovedhuset. Berntsen og Monica gikk opp foran meg. Jeg tenkte at det er nå eller aldri. Enten må jeg la meg selv bli pågrepet eller så må jeg gjennomføre det jeg har planlagt. Det minuttet som det varte, virket som et år. Hele kroppen min forsøkte å kjempe i mot da jeg tok våpenet i hånden min. Hundre stemmer i hodet sa: «ikke gjør det, ikke gjør det», sa han.

- Da holdt jeg en pistol, og jeg visste det var en kule i kammeret. Jeg visste de kunne overmanne meg hvis de fattet mistanke. Da vi begynte å gå oppover tok jeg ut pistolen og tenkte at det er nå eller aldri. Jeg husker da jeg løftet opp våpenet, husker jeg Monica sa: «Du må ikke peke den på han». Da var hans hode vendt mot huset. Like etter at hun sa det, pekte jeg våpenet mot hodet hans og trakk av. Så snudde Monica Bøsei seg, og begynte å løpe i en retning. Så skjøt jeg henne, fortalte Breivik.

Breivik sa at planen også var å henrette de som førte båten, og sikre den - slik at den ikke skulle bli brukt av Delta (politiet).

«Du skjøt ham, du skjøt ham»
Breivik fortalte viderere at han gikk til kafébygget, og at han så mange mennesker der.

- Jeg tror at jeg stiller et spørsmål for å forvirre dem. Jeg spør hva foregår her, og noen sier «du skjøt ham, du skjøt ham».

Breivik fortalte at han skjøt personene utenfor kafébygningen.

- Da jeg kommer inn i bygningen så skifter jeg fra rifle til glocken, jeg kommer inn i første gangen som er første rommet ved inngangen. Inne i rommet i bygningen husker jeg mye. Det var omkring 15 personer i bygget. Det står en gruppe AUF-ere i et hjørne. Jeg skyter mot dem, sa han.

Han fortalte at mange tryglet for sine liv.

- Jeg ser at noen er helt paralysert, de klarer ikke å løpe. De klarer ikke å løpe. Det er noe som aldri har blitt vist på tv. Det så veldig merkelig ut. Det var tre personer som dukket ned kanskje i fosterstilling. Jeg går tom for ammunisjon mens de personene er der, og de står der bare helt paralysert. Det er mange som skriker og ber for sine liv og trygler, sa Breivik.

Det ender opp med at han skyter dem alle. En av dem prøver ifølge Breivik å angripe ham.

- Fyrte løs mot alle sammen
Breivik sa at han så gikk ut av kafébygget, og at han skjøt en som kom ut av et telt. Han gikk deretter mot en annen gruppe med personer som var på teltplassen.

- Så fyrer jeg løs mot alle sammen, sa Breivik i retten.

- Jeg klarte ikke å ta innover meg alt som skjedde, men jeg visste hva jeg gjorde, sa han.

Videre gikk han til Kjærlighetsstien, der han skjøt personer som hadde lagt seg ned på bakken.

Breivik fortalte dette med en rolig, og tydelig dempet stemme. Mer dempet enn tidligere. Pårørende og etterlatte i rettssalen klemte hverandre, og folk var tydelig berørt av de grusomme detaljene.

- Jeg har hele tiden et overblikksyn for å se om noen kommer inn fra siden med steiner eller stokker. Jeg har veldig fokus på overblikk og ikke på detaljer. Det er derfor jeg husker få personer fra Utøya, sa han.

- Dere skal dø i dag, marxister
- Jeg sa til meg selv at jeg skal skyte færrest mulig mennesker. Jeg skal bruke skytingen som en detonator og skremme flest mulig mennesker på vannet, og bruke vannet som en detonator, sa Breivik.

- Ved to anledninger ved teltplasser ropte jeg: «Dere skal dø i dag, marxister», og folk fikk jo helt panikk, sa han.

Han gikk så mot skolebygningen.

- Jeg tenkte det er mange personer i denne bygningen, så jeg tenkte jeg bør gå inn og skyte alle, men jeg tenkte at hvis jeg går inn i bygningen så vil jeg bli slått ned med en stump gjenstand, så jeg gikk videre, sa Breivik i retten.

- Det var en tabbe
Breivik fortalte at han gikk videre til hovedhuset på Utøya, der han hadde plassert kassen med ammunisjon. Han hentet tre magasiner fra kassen, hvor han også hadde plassert to dunker med diesel.

- Planen var å tvinge de som var inne i husene til å komme ut, så jeg kunne skyte dem, sa Breivik.

Men han hadde glemt å ta med seg en lighter.

- Det var en tabbe, sa han i Oslo tingrett fredag ettermiddag.

Han kastet istedenfor en røykgranat mot hovedhuset, men klarte ikke å knuse vinduet med granaten. Istedenfor havner røykgranaten utenfor huset

Breivik tok så en ny røykgranat, og kastet den mot en vindu som knuste. Men det er ingen som kom ut fra bygningen.

Skjøt mot båter
Deretter fortalte Breivik at han hørte bråk fra bryggeområdet, og går ned til brygga. Han ser da noen båter, og noen AUF-ere like nord for ham.

- Jeg skyter mot dem, og jeg tror jeg treffer to av dem, sa Breivik.

- Jeg ser «Reiulf» (en båt som har fraktet AUF-ere til og fra Utøya i flere tiår, red. anm) som er på vei mot landsiden. Da fyrer jeg av ti skudd mot «Reiulf», og hensikten er å treffe dem som ligger inni. Så ser jeg en annen båt som er mellom Utøya og brygga på andre siden, og da fyrer jeg av flere skudd mot den også. Det er en som redder opp AUF-ere som svømmer, og jeg ser at jeg kun treffer skroget, og jeg forandrer vinkel for å treffe den som kjører båten. Jeg trodde først at dette var «MS Thorbjørn».

- Så er det mulig at jeg skyter mot en annen båt som plukker opp AUF-ere, sa Breivik.

- Opptatt hos politiet
Etter dette går han opp til kafébygget igjen, men ser ingen. Han leter etter en lighter inne i bygningen, og finner en mobil på gulvet

- Så tenker jeg at nå har jeg egentlig fullført oppdraget mitt. Jeg har sikkert skremt hundrevis av folk på vannet, så da er det ikke vits i at jeg fortsetter, sa Breivik.

-Så da finner jeg den mobilen, og tenker at jeg ringer politiet og sier at jeg er villig til å overgi meg. Så ringer jeg og det er opptatt. Så ringer jeg igjen og det er opptatt. Så ringer jeg igjen og kommer igjennom. Det er den samtalen vi har hørt, sa han.

Breivik sa at han ba om å bli overført til ledelsen for Delta - altså spesialstyrken til politiet - for å kunne overgi seg.

- Jeg tenkte «hva skal jeg gjøre nå?». Jeg hadde ikke tatt sikte på å komme opp i den situasjonen. Jeg tenkte at siden de ikke ringer meg opp igjen, så kan jeg fortsette helt til jeg blir drept. Så kan jeg la skjebnen avgjøre. Så går jeg fra kafébygget skrått nordover mot Bolsjevika og Stoltenberget, og da ser jeg fire-fem personer og løfer riflen og skyter mot de personene. Jeg tror jeg dreper to av dem, og skader to av dem, sa Breivik.

- Jeg skjøt veldig mange der
Han går deretter helt nord på øya, og ser noen stå der. Han skyter dem, men sier han nå husker lite fra denne tidsperioden.

- Jeg kan ikke huske noe før jeg kommer til pumpehuset. Jeg trodde det var en utedo. Så ser jeg noen personer som er der, som så forvirret ut. «Har dere sett terroristen?», tror jeg at jeg sa. De så veldig forvirret ut. Dere må komme nå, det er en båt som skal evakuere dere, sa jeg, fortalte Breivik.

- Jeg skjøt veldig mange der. Jeg husker en person som var der. Han sa: «vær så snill, kamerat». Så skjøt jeg alle.

Etter skytingen ved pumpehuset, ringte Breivik på nytt til politiet - og spurte om han kunne overgi seg. Deretter gikk han mot vestspissen av øya.

- Det var en klippe der. Det var et veldig naturlig fluktsted. Når jeg så over skrenten, så jeg en del personer som forsøkte å gjemme seg inntil fjellveggen. Det var et gjerde og bratt der. Jeg hadde så mye utstyr at jeg ikke kunne klatre ned for da hadde jeg falt. Jeg begynte å skyte med riflen og jeg tror jeg skjøt fire personer derfra som ikke hadde klart å gjemme seg ordentlig. Det var en stor gruppe som hadde begynt å svømme, sa Breivik.

- Ønsker jeg å overleve dette?
Etter dette så Breivik en gul båt som han trodde var utrykningspolitiet.

- Jeg skjøt noen skudd mot båten, og så at båten tok en u-sving, sa Breivik.

Han gikk så forbi kjærlighetsstien, forbi noen av de døde - og deretter så han et helikopter som han trodde var politiet.

- Jeg trodde at politiet var på øya, og nå var det like før jeg ble drept av skudd fra en eller annen vinkel. Da tenkte jeg, ønsker jeg å overleve dette? Da kommer jeg til å være den mest forhatte personen i Norge, og jeg kommer til å hate hver eneste dag av livet mitt, sa han.

- Jeg så på pistolen min og tenkte at jeg hadde muligheten nå. Men jeg tenkte at jeg er forpliktet til å kjempe, og hvis jeg har mulighet så er jeg forpliktet til å kjempe gjennom en rettsprosess. Så jeg tenkte at ja, vel jeg får overleve dette her, sa Breivik.

- Jeg sa at det kommer til å gå bra
Breivik gikk videre, og så en liten gutt som sto og hylgråt.

- Vet ikke om han er paralysert, men han bare står der. Han ser veldig liten og stusselig ut. Jeg tenker at han kan umulig være 16 år, så jeg sier greit, det kommer til å gå bra. Bare slapp av, fortalte Breivik i retten.

Han snudde og gikk nordover på øya.

- Det er mulig jeg skyter mot en gruppe som svømmer mot land, og at jeg skyter mot en båt, men jeg har ikke noe direkte minne av det. Jeg sa at nå skal jeg gå til min fremskutte operasjonsbase og ta på meg en rustning - en vest - for det øker sjansene mine til at jeg kan kapitulere overfor Delta. Nå hadde det gått så lang tid at instinktet mitt sa at de var i nærheten, sa han.

- Svarte arrogant til politiet
Han oppdaget seks personer, og forsto at det var politiet.

- I det jeg ser dem så tenker jeg greit, da kaster jeg fra meg riflen. Først vurderer jeg om jeg skal angripe dem eller ikke, men tenker at jeg ikke skal gjøre det, for det er ikke de som er målet. Jeg går ti meter, så hører jeg at de roper noe. Så hører jeg de roper: «legg deg ned på bakken, legg deg ned på knærne». Jeg var ikke redd i det hele tatt. Jeg svarte litt arrogant overfor dem: «hva skal jeg gjøre, legge meg ned på bakken eller ned på knærne». Så tenkte jeg at greit, jeg skal ikke kverulere med de for da får jeg et skudd i hodet, sa Breivik.

Han sa videre at politiet spurte om han var alene på øya, og at de begynte å lete etter medsammensvorne.

Breivik ble så liggende på bakken i 40 minutter før han ble ført til hovedhuset.

- Jeg sa at hvis dere skal henrette meg, så kan dere like godt gjøre det i første etasje. De sa at nei, vi skal ikke henrette deg. Så gikk vi i andre etasje, og da startet det første avhøret, fortalte Breivik.

- Trodde jeg hadde drept 30
Etter Breviks forklaring om det som skjedde på Utøya, fulgte statsadvokat Inga Bejer Engh opp med oppfølingsspørsmål. Hun ba om flere detaljer om det som skjedde.

- Det var flere personer som skrek, og det var helt forferdelig. Jeg syntes det var grusomt. Når man er i en slik modus så er det tusen tanker som er i hodet ditt. Det er som om hjernen kobler ut en del hjernefunksjoner, så du ikke tenker så mye. Du får ikke gjort en etisk evaluering før hver handling, sa Breivik.

- Det var ekstremt vanskelig å ta det første skuddet, men etter at jeg hadde gjort det så kom jeg i «fight or flight»-modusen, og da var det lettere å ta de skuddene. Jeg visste hva jeg gjorde, og jeg visste at det var galt, sa han.

På spørsmål klarte han ikke engang å huske halvparten av de 13 personene som ble drept i kafébygget.

- Jeg husker da jeg gikk ut av huset igjen; det var blod overalt, sa han.

- Da jeg ble pågrepet på øya, trodde jeg at jeg hadde skutt cirka 30 personer. Etter avhøret ressonerte jeg meg fram til at jeg hadde skutt 40 personer, sa Breivik, og fortsatte:

- Det som skjer i en slik situasjon, er at du er traumatisert og hjernen begynne å slette minner som angriper deg. Jeg tror det er derfor jeg ikke husker så mye, sa han.

- Målet var å drepe 600 personer
- Du har sagt at 12 døde personer ville være nok til å komme gjennom pressesensuren. Hvorfor stoppet du ikke etter Kafébygget? spurte Engh etter å ha snakket med Breivik om de 13 døde i dette huset. Breivik hadde da drept 21 personer.

- Målet mitt var ikke å drepe 21 stykker. Målet mitt var å drepe 600 personer, sa han.

- Grunnen til at vi spør om dette er at da du snakket om Regjeringskvartalet, så etterlot du et inntrykk hos oss at du ikke ville dra til Utøya hvis det var over 12 døde, sa aktor Svein Holden.

- Ja, jeg var veldig usikker på det. Men allerede da visste jeg at Regjeringskvartalet hadde feilet på forhånd, for jeg kom dit etter klokken 14 og de fleste var på ferie, så det blir feil å si at målet var å drepe 12 personer den dagen.

- Det vi luret på var om Utøya var bestemt på forhånd, og at det egentlig ikke hadde noe betydning? spurte Holden.

- Ja, det var det, men hvis bygningen hadde kollapset, så kunne det tenkes at det hadde blitt annerledes, svarte Breivik.

- Jeg smilte ikke
Breivik avviste at han hadde smilt og ledd mens han gikk rundt på Utøya.

- Det er en ting jeg glemte å si et sted. Det skal ha kommet en påstand fra en AUF-er om at jeg skal ha ledd eller smilt da jeg gikk rundt der. Det kan jeg bare avkrefte. Jeg har aldri ledd da jeg var der, sa han.

- Er det mannlig Breivik?
- Er det spesielt mannlig, Breivik, å gjennomføre en operasjon mot personer på Utøya som ikke har beskyttelse? spurte bistandsadvokat Frode Elgesem like før Breivik startet sin Utøya-forklaring.

- Antakelsen min var at det var et team med bevæpnet politi på bryggen som forsvarte målet. Det var min antakelse. Jeg antok at det i alle fall var fire stykker, sa Breivik, og fortsatte:

- Skulle jeg ha innkalt til duell ved Mjøsa? Vi slåss med de midler vi har. Man slåss for å oppnå et mål, og målet er det viktige, og da slåss vi for å oppnå det målet uansett hva det er.

- Hvorfor skulle psykolog Sørheim og jeg lyve om premissene for rapporten? spurte rettspsykiater Torgeir Husby, og viste til at Breivik tidligere fredag sa at psykologene lyver når de sier at Breivik skal ha sagt at han kan lese tanker.

- Ja, det lurer jeg også på, og det burde jo du svare på. Jeg har mine teorier. Det er fem muligheter og de vil jeg komme tilbake til på mandag, sa Breivik.

Breiviks forrædere
Breivik sa at kategori-A-forrædere er samfunnstopper. Antallet er cirka 10 personer per million innbyggere. Kategori B er 1000 av en million. Kategori A og B er forrædere på et nivå som gir dødsstraff, ifølge ham. Kategori C er 10.000 mennesker per million innbyggere, og kategori D er 20.000 til 30.000 per million innbygger. De har ikke gjort seg skyldig i dødsstraff, ifølge Breivik.

Breivik hadde et «Marxist Hunter» merke, som ifølge ham selv gir ham rett til å drepe forrædere av kategori A og B. Helst ville Breivik ta Ap-topper, som er kategori-A-forrædere, og institusjoner som journalistenes SKUP-konferanse, der kategori-B-forræderne årlig feirer seg selv.

På Utøya var det ifølge Breivik en rekke kategori-B-forrædere, og noen kategori-C-forrædere, og dette målet var altså ikke like attraktivt som andre mål. Men Breivik rakk altså ikke å gjennomføre et angrep mot SKUP, som ble avholdt våren 2011.

Om manglende følelser
- Hvilke egenskaper forandret seg i deg ved bruk av meditasjon? ville psykiater Synne Sørheim vite. Breivik har tidligere fortalt om bushido-meditasjon som han startet med i 2006 for å forberede seg på en terrorhandling.

- Formålet var å hamre vekk frykten sin. Det gjør man gjennom en slags selvradikaliseringsmeditasjon. Jeg mener at jeg lykkes med det. Jeg har klart å hamre vekk frykten min, men som en bivirkning så påvirker det alle andre emosjoner, sa Breivik.

- Er alle følelser borte? ville Sørheim vite.

- Man blir i alle fall ganske avemosjonalisert. Jeg føler mindre av glede, sorg, fortvilethet, håpløshet, angst og frykt, sa Breivik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere