RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Breivik anmelder Ila fengsel og Faremo

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Anders Behring Breivik med egne notater i rettssal 250 tirsdag i syvende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.
Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Anders Behring Breivik med egne notater i rettssal 250 tirsdag i syvende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Hevder seg utsatt for tortur.

– Anmeldelsen ble avgitt i fengselet til politibetjenter fra Asker og Bærum politidistrikt 18. januar, opplyser Breiviks advokat Tord Jordet til NTB.

Det er soningsforholdene i Ila fengsel Breivik klager på. Langvarig isolasjon, manglende tilgang til luftegård og fravær av mosjon er blant forholdene han nevner i anmeldelsen. Han mener seg også utsatt for psykisk mishandling, gjennom det han mener er ytringsforbud og at han stadig blir utsatt for fysiske undersøkelser i fengselet.

Breivik mener seg utsatt for hevn fra ansatte i Justisdepartementet som han forsøkte å ramme 22. juli 2011. Han begrunner anmeldelsen med at alt han omtaler er brudd på straffelovens bestemmelser om tortur.

Ferie
Direktør ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid, befinner seg på ferie i utlandet og sier han ikke kjenner til anmeldelsen.

– Jeg må se anmeldelsen før jeg kan kommentere saken, sier Bjarkeid til NTB.

Kjernen i anmeldelsen er det samme som Breivik beskrev i et 27 sider langt klagebrev han sendte til Kriminalomsorgen før jul. Også der trakk han fram isolasjonen og at Bjarkeid og toppledere i Kriminalforvaltningen og Justisdepartementet ønsket å drive ham til selvmord i fengselet. I kjølvannet av dette brevet ba fengselsdirektøren om å få sin habilitet vurdert.

Presses til selvmord
– Det påståtte motivet de ansatte i Justisdepartementet er hevn, og et forsøk på å presse ham til selvmord gjennom å gjøre soningsforholdene ulevelige, sier Jordet.

I anmeldelsen, hvor det også hevdes at soningsforholdene er i strid med menneskerettighetene, krever Breivik at politiet umiddelbart griper inn for å stanse regelbruddene.

Det er den isolerte soningen på avdelingen med særlig høy sikkerhet som Breivik mener er den største belastningen. I oktober klaget han på vedtaket om at det strenge regimet i fengselet skulle opprettholdes. Denne klagen er imidlertid ennå ikke blitt behandlet og er derfor klaget inn for Sivilombudsmannen, skriver Jordet i en epost til NTB.

– Kriminalomsorgen har vedtatt svært inngripende sikkerhetstiltak knyttet til Breiviks soningsforhold, uten å gi en god begrunnelse for nødvendigheten av disse, skriver advokaten.

Ingen kommentar
Justisdepartementet har følgende kommentar til anmeldelsen:

– Det hører med til rettsstatens prinsipper at man kan gå til anmeldelse, og den retten omfatter også innsatte i fengsler. Saken er svært grundig dokumentert, og vi vil gi politiet all informasjon de måtte ønske. Utover dette tar vi anmeldelsen til etterretning. Vi ønsker ikke å kommentere anklagene i anmeldelsen ytterligere, opplyser departementets informasjonsavdeling til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere