Gå til sidens hovedinnhold

Breivik-avhør blir forskningsmateriale

Oslo (NTB): Politiavhørene av Anders Behring Breivik skal for første gang brukes i forskning. Terroristen har gitt tillatelse til bruken.

Politiavhørene skal brukes i en doktorgradsavhandling om hvordan terrorister velger ut sine mål, skriver studentavisen Universitas.

Det er doktorgradsstipendiat ved Politihøgskolen, Cato Hemmingby, som sammen med veileder Tore Bjørgo, professor ved Politihøgskolen, skal undersøke hvordan prosessen med å velge ut terrormål foregår og hva som virker inn på disse prosessene.

- Forskningen vil være nyttig for Politiets sikkerhetstjeneste når de utvikler profiler på enkeltpersoner eller grupperinger som tiltrekker seg tjenestens oppmerksomhet, sier Hemmingby.

Breivik måtte selv gi sin tillatelse for at forskerne skulle få tilgang til politiavhørene, og Riksadvokaten har gitt dispensasjon fra taushetsplikten.

Hemmingby understreker at det kun er Breivik selv som er av interesse for forskerne. Breiviks familie, venner og andre som blir nevnt i avhørene, er ikke av interesse.

Nils Olav Refsdal, som leder koordineringsenheten for forskning som ble etablert etter 22. juli-terroren, håper at forskningen til Hemmingsby kan gjøre terrorberedskapen bedre.

- Litt av utfordringen er at man ikke vet mye om hvorfor terrorister velger de målene de gjør. Det er vanskelig for forskere å få tilgang til materiale som kan hjelpe dem å finne ut terroristers målutvelgelse, sier Refsdal til Universitas. (©NTB)

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte