Den 34 år gamle mannen fortalte om et temperament som Anders Behring Breivik ikke har vist i Oslo tingrett.

Mannen jobber i dag som jurist i Forsvarsdepartementet. Han var i flere år en god venn av Anders Behring Breivik, og bodde også sammen med massemorderen i noen år fram til 2006.

Tirsdag vil flere venner av massemorderen vitne i retten. Vennene ønsker ikke å vitne med Breivik i rettssalen, og massemorderen har derfor blitt flyttet til et annet rom der han overhører forklaringene. Den første som gikk i vitneboksen var Breiviks tidligere bestevenn. Den 32 år gamle mannen er i dag brannmann. Han og de andre vennene ønsker å være anonyme.

Nye ord
Etter flere år med isolering tok Breivik igjen kontakt med den gamle vennegjengen. Han skrev bok om islamisering, og hadde sterke meninger om innvandring og det han kalte «multikulturalisme». På dette tidspunktet hadde Breivik begynt å tenke på en voldelig aksjon.

- Fokuset var på innvandringspolitikk og islam som truer det europeiske kulturfellesskapet, fortalte 34-åringen og fortalte at det var Breivik som introduserte ordet «multikulturalisme» for dem og at dette ordet ble brukt «hele tiden»

- «Suicidal human» var et annet ord han brukte, og «sosialdarwinist» var et annet, sier han. Overfor venner kategoriserte Breivik mange som multikulturalister, også Frp der han tidligere hadde vært medlem.

HTML EMBED

- Ikke mulig å komme igjennom
Vitnet sa han i liten grad valgte å gå inn på dette i samtalene med Breivik. En gang konfronterte han Breivik på disse synspunktene, men at Breivik da ble sint og rasende. Han var ikke åpen for å høre andre synspunkter.

- Han var ikke åpen for å høre andre synspunkter. Det var ikke mulig å komme gjennom, sa vitnet i retten.

34-åringen fortalte også at Breivik gjennomførte neseoperasjonen i 1999 kun av forfengelighetsgrunner.

Breivik selv ønsket å kommentere opplysningen om neseoperasjonen tirsdag, men han må vente med dette til alle vitnene er ferdige. Breivik har tidligere sagt at han fikset nesen fordi den brakk. Dette kan ikke vennene huske.

Nesen
- Jeg husker Anders var opptatt av å redusere størrelsen på nesebeinet sitt, av forfengelighetsgrunner. Det var en kosmetisk operasjon, sa en 34 år gammel jurist i Forsvarsdepartementet som tidligere bodde i kollektiv sammen med Breivik. Vitnet husket at Breivik var klar på dette, han skal ha sagt at han hadde «arabernese».

Les også: Fikset nesen og brukte pudder

Han fortalte i Oslo tingrett at han heller ikke husker hendelser på ulike utesteder der Breivik skal ha blitt angrepet av innvandrere.

Følte seg avvist av far
En annen kamerat av Anders Behring Breivik fortalte tirsdag hvordan Breivik hadde reist til Liberia for å kjøpe illegale diamanter, men at han aldri fikk noen diamanter for pengene han brukte. Breivik har selv forklart at han reiste til Liberia for å møte en sentral person i Knights Templar, og at diamantkjøp bare var en dekkhistorie.

Denne vennen fortalte også at Breivik hadde forsøkt å få kontakt med sin far, men at han hadde blitt avvist. Vitnet sa at forholdet til faren «var ikke eksisterende» men at Breivik ønsket å ha et forhold til faren. Kameraten hadde snakket med Breivik om dette. Breivik følte at han ble avvist, og hadde lagt dette bak seg.