RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Breivik blir tvangsinnlagt

Foto: Holm Morten / Scanpix .
Sist oppdatert:
I en kjennelse fra Oslo tingrett er det bestemt at Anders Behring Breivik skal legges inn for observasjon på Ila fengsel.

Oslo tingrett har bestemt at terrosiktede Anders Behring Breivik skal legges inn til observasjon på Ila fengsel og forvaringsanstalt i inntil fire uker.

Innleggelsen er hjemlet i straffeprosessloven 167, som sier at en siktet kan undersøkes på sykehus eller annet egnet sted.

Se rettsavgjørelsen om tvangsinnleggelse her

Skal undersøkes i mars
I kjennelsen fra Oslo tingrett og dommer Wenche Elizabeth Arntzen heter det at undersøkelsen skal gjennomføres i løpet av mars.

16. april begynner hovedforhandlingene i Oslo tingrett med Breivik på tiltalebenken. Han er siktet for å ha tatt livet av 77 mennesker under terrorhandlingene i Oslo og på Utøya 22. juli i fjor.

Anders Behring Breivik selv mener at en innleggelse til undersøkelse på Ila er et uforholdsmessig tiltak overfor ham, men dette er retten altså ikke enig i.

Politiet mener å ha funnet kilden for lekkasjer

Politiet mener en av bistandsadvokatene i terrorsaken har lekket til mediene og ber retten tilbakekalle oppnevnelsen av vedkommende, melder NTB.

Vil ikke samarbeide med nye sakkyndige
Oslo tingrett legger til grunn at Breivik ikke vil samarbeide med de to nye sakkyndige og mener det er et argument for å observere ham i en institusjon.

Ved Ila har de samtykket i at undersøkelsen kan foregå der, og faglig ansvarlig ved Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark har sagt seg villig til å stille helsepersonell til rådighet for å gjennomføre observasjonen.

- Ikke tilregnelig
29. november presenterte statsadvokatene Svein Holden og Inga Engh konklusjonen fra de rettsoppnevnte psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim om at Anders Behring Breivik var utilregnelig da han 22. juli begikk terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

- Observanten var psykotisk på tiden for de påklagede handlinger, og han var psykotisk under observasjonen. Konklusjonen er altså at han var utilregnelig, sa Holden.

Konklusjonen i rapporten var at Breivik hadde utviklet diagnosen paranoid schizofreni og at han led av grandiose vrangforestillinger.

På grunn av tvil om konklusjonen, besluttet Oslo tingrett 13. januar å oppnevne to nye rettspykiatriske sakkyndige ved siden av de to første. Dette var en beslutning siktede anket til Borgarting lagmannsrett, der anken ble forkastet. Kjennnelsen fra lagmannsretten ble anket videre til Høyesterett, men Oslo tingrett finner at de ikke kan vente på ankeutvalgets avgjørelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere