RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
UVANLIG: Terrorforsker Brynjar Lia konstaterer at Anders Behring Breivik er uvanlig også i internasjonal sammenheng.
UVANLIG: Terrorforsker Brynjar Lia konstaterer at Anders Behring Breivik er uvanlig også i internasjonal sammenheng. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Breivik-dommen kan bli forsinket

Sist oppdatert:
Dommen kan bli utsatt til august.

- Det er ikke avklart hvilken dato domsavsigelsen blir, men dommen er tidligst ventet 20. juli. En annen aktuell dato er 24. august. Det er gitt tillatelse til kringkasting av domsavsigelsen, opplyser tingretten.

Hovedforhandlingen i terrorsaken pågår fram til 22. juni.

Saken utvides

Følg rettssaken direkte her:

Tingretten får tirsdag høre flere av forsvarets vitner, blant dem nynazisten og Vigrid-lederen Tore Tvedt.

Andre som vitner er tidligere leder av Norwegian Defence League, Ronny Alte og leder organisasjonen Stopp islamifiseringen av Norge, Arne Tumyr.

Førstemann ut i vitneboksen tirsdag var samfunnsdebattanten Ole Jørgen Arnfindsen, som har skrevet boken Selvmordsparadigmet og står bak nettstedet HonestThinking.org.

Han stilte som sakkyndig vitne for å snakke om sin kritikk av Statistisk sentralbyrås og deres prognoser for innvandringen.

Hevder SSB «pyntet» på prognoser om innvandring

Man trenger ikke lide av vrangforestillinger for å hevde at Statistisk sentralbyrå (SSB) bevisst har lagt sine prognoser om innvandring til Norge for lavt, mener debattant Ole Jørgen Anfindsen.

Andfindsen stilte som sakkyndig vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik tirsdag.

Han framholdt at SSB i 1991 la seg altfor lavt i sine framskrivninger av innvandringsutviklingen i Norge fram mot 2050. Det må ha skyldtes politisk press, ifølge forfatteren bak boka «Selvmordsparadigmet» med undertittelen «Hvordan politisk korrekthet ødelegger samfunnet». Han driver nettstedet honestthinking.org.

SSB-forskeren som skrev rapporten fra 1991 hadde lagt inn forutsetninger om at en rekke premisser, først og fremst politiske, måtte være til stede for at fremskrivningene skulle finne sted slik SSB hevdet. Mannen var død da Anfindsen forsøkte å oppsøke ham flere år senere.

- Han som skrev dette, må ha følt at noen har vridd armen rundt på ham med beskjed om at han skulle skrive denne rapporten enten han ville eller ikke. Sønnen hans fortalte meg at faren hadde fortalt ham at SSB alltid hadde lagt stor vekt på å unngå alt som kunne virke stigmatiserende på minoritetsgrupper, sa Anfindsen.

Han poengterte imidlertid at han ikke hadde noe å utsette på SSBs nye metode, som ble tatt i bruk rundt starten av 2006.

- Heller ikke for å hevde at SSB-forskere har misbrukt SSB-rapporter til å stoppe munnen på innvandringskritikere, oppsummerte han.

- Breivik er normal

Ole Jørgen Anfindsen er overbevist om at Anders Behring Breivik ikke lider av psykose eller vrangforestillinger. Likevel kaller han Breiviks syn på islam og muslimer for katastrofalt unyansert.

Gjennom et halvannen times langt foredrag fra vitneboksen i Oslo tingrett, hovedsakelig konsentrert om Statistisk sentralbyrås manglende informasjon om hvordan innvandringen utvikler seg i Norge, ville debattant og forfatter Anfindsen vise at Breivik har et helt normalt samfunnssyn.

Han viste til at mange antirasister har tatt til orde for å fjerne den hvite rase, eller i alle fall at de har resignert og slått fast at den hvite rasen etter hvert vil forsvinne uansett.

Anfindsen mener imidlertid at Breiviks «moralske kompass» er alvorlig skadd. Han må også ha hatt en grunnleggende mistillit til både samfunnet og demokratiet for å kunne begå slike grusomme handlinger den 22. juli, mente samfunnsdebattanten.

Antiislamist: - Ytringsfriheten bare for noen

Ronny Alte, tidligere leder av Norwegian Defence League, fortalte i sitt vitnemål at det etter 22. juli ble en diskusjon i organisasjonen om de skulle gå offentlig ut og ta avstand fra Breiviks handlinger eller om de skulle la det være. De som ikke ville, fryktet ifølge Alte at det bare ville stille NDL i et dårlig lys.

Alte hørte til dem som ville ta offentlig avstand fra terrorhandlingene og han valgte å trekke seg som NDL-leder som en følge av dette.

Ronny Alte sier at det er vanskelig å mene noe som ikke er politisk korrekt i Norge. - Ytringsfrihet gjelder noen utvalgte, sa Alte til retten.

Vitneforklaringen handlet om tiden da han var leder i NDL, før han trakk seg fordi organisasjonen ikke ville ta offentlig avstand fra Anders Behring Breiviks terrorhandlinger.

- Før den 22. juli var det så å si umulig å komme til i mediene. Hvis det sto noe, var det bare negativt. Hvis vi sa noe, ble vi fremstilt som nynazister, men vi er ikkevoldelige islamkritikere. Nå krever vi sitatsjekk, sa Alte.

Han understreket at de fleste i miljøet er fredelige folk som vil følge de demokratiske spillereglene, og at de er blitt latterliggjort av Breivik for dette.

- Han har omtalt NDL som naive apekatter som ønsker å bruke demokratiet for å fremme sin sak, sa Alte.

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen avbrøt utspørringen fordi hun mente Altes beskrivelser av en vanskelig hverdag ikke var relevant. (©NTB)

22. juli-programmet på Utøya er klart

Programmet for markeringen av årsdagen for 22. juli på Utøya er nå klart. Det blir blant annet taler av to statsministre.

Statsminister og arbeiderpartileder Jens Stoltenberg er en selvskreven gjest når ungdomspartiet markerer årsdagen for terrorangrepet som kostet 69 deltakere på fjorårets sommerleir livet. I tillegg skal Danmarks Helle Thorning-Schmidt hilse på vegne av de internasjonale gjestene som kommer til øya.

Også AUF-leder Eskil Pedersen og LO-leder Roar Flåthen skal tale under minnestunden, som skal sendes på TV. Det er ventet rundt 1.000 besøkende til AUF-arrangementet om ettermiddagen 22. juli.

- Det har vært et sterkt ønske at AUF får mulighet til å samles på ettårsdagen for å minnes våre venner, være sammen og markere alt det viktige Utøya er for oss. AUF vil derfor avholde Utøyadagen 2012 både for dem som var der 22. juli i fjor, men også alle de andre som er en del av vårt fellesskap, blant dem de mange nye medlemmene våre, sier Eskil Pedersen.

Senere på dagen blir øya også åpnet for pårørende. Flere av de etterlatte reagerte på at AUF i utgangspunktet ønsket å ha øya for seg selv utover ettermiddagen og kvelden. I samråd med støttegruppen, kom AUF fram til å åpne øya for etterlatte fra klokken 17 og utover. Massakren på Utøya startet klokken 17.21.

- Denne løsningen ivaretar alle ønsker etterlatte har hatt, sa Trond Henry Blattmann i støttegruppen til Dagbladet etter samtaler med AUF om årsdagsmarkeringen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere