*Nettavisen* Nyheter.

Breivik droppet sultestreiken

Det er klart for en ny runde i retten i mars neste år med massemorderen Anders Behring Breivik. Her fra terrorrettssaken i 2012. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Terrordømte Anders Behring Breivik har saksøkt staten for «torturlignende» soningsforhold. Saken kommer etter planen opp for retten i mars neste år.

16.10.15 15:16

Breivik stevnet i sommer staten for soningsforhold som han mener bryter med menneskerettighetene.

Nå er den sivile saken foreløpig berammet til uke 11, i midten av mars neste år, får NTB opplyst fra partene. 23. oktober skal det holdes et planleggingsmøte om rettssaken i Oslo tingrett.

Ifølge stevningen mener Breivik at soningsforholdene hans bryter med flere punkter i Menneskerettighetskonvensjonen, inkludert artikkel 3 om forbud mot tortur eller umenneskelig og nedverdigende straff.

– Restriksjonene mot ham er for strenge, særlig gjelder dette isolasjonen fra andre mennesker, som har vedvart over svært lang tid, sier Breiviks prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik, til NTB.

Breivik er for tiden den eneste fangen i Norge som sitter på en avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå.

Droppet sultestreik

I stevningen anklages Staten også for å bryte artikkel 8, som blant annet handler om retten til respekt for privatliv og korrespondanse, bekrefter Storrvik.

I desember i fjor ble det besluttet at Breivik ikke lenger skulle få sende brev til sine støttespillere på grunn av fare for at det kunne utløse fremtidig kriminalitet. I mars i år besluttet Skien fengsel dessuten at Breivik ikke lenger skulle motta brev fra støttespillere, ifølge et brev Breivik har sendt til flere redaksjoner i september i år.

Flere brev han har forsøkt å sende til ulike mediehus, er også blitt stanset.

Breivik krever å fritt kunne sende og motta brev, samt tilgang til PC.

I et brev som ble sendt til en rekke redaksjoner i slutten av september, truet Breivik med sultestreike og å politianmelde justisminister Anders Anundsen. Det var etter at soningsforholdene ble ytterligere innskjerpet i starten av september.

Storrvik sier Breivik ikke har gjort alvor av truslene.

– Nei, han har ikke startet en sultestreik så vidt jeg kjenner til. Nå fokuserer vi på den rettslige behandlingen, sier han.

Til stede

Under planleggingsmøtet neste uke vil et sentralt spørsmål være om Breivik skal få være til stede under saken. Storrvik sier det vil være et absolutt krav fra hans side at klienten får være til stede.

Prosessfullmektig for Staten er advokat Marius Kjelstrup Emberland hos Regjeringsadvokaten. Han har foreløpig ikke tatt endelig stilling til spørsmålet.

– Det vil bli diskutert under planleggingsmøtet. Men vi legger til grunn at han skal få lov til å gjøre rede for sitt syn, sier Emberland.

Sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett sier retten vil måtte innhente en sikkerhetsvurdering fra politiet før retten kan beslutte om Breivik kan møte eller ikke.

Breivik ble i 2012 dømt til 21 års forvaring etter å ha drept 77 mennesker på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011.

– Bra med vurdering

Jussprofessor Mads T. Andenæs, en av Norges fremste menneskerettighetseksperter, uttalte til Dagbladet i september at han mener en rettslig prøving av soningsvilkårene vil være positivt.

– Vi vet det er for omfattende bruk av isolasjon og forskjellige tvangsmidler i norske fengsler, så det er i vår alles interesse at en ressurssterk person som Breivik får prøvet alle sidene ved sine soningsvilkår på alle slags måter, sa Andenæs. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.