RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ANDERS BEHRING BREIVIK: Politiet har valgt å frigi et bilde av Anders Behring Breivik (32) fra 2009, som tidligere er brukt i forbindelse med utstedelse av pass.
ANDERS BEHRING BREIVIK: Politiet har valgt å frigi et bilde av Anders Behring Breivik (32) fra 2009, som tidligere er brukt i forbindelse med utstedelse av pass. Foto: Politiet

Breivik får møte i retten

Sist oppdatert:
Det har Høyesterett bestemt.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik må få møte i det åpne fengslingsmøtet mandag, mener Høyesterett.

«Lagmannsretten har tolket straffeprosessloven § 185 tredje ledd feil når den legger til grunn at det vil være ressurskrevende og medføre rømningsrisiko ved en fremstilling av siktede til rettsmøte», står det i kjennelsen fra Høyesterett.

Det var forrige fredag at Oslo tingrett bestemte at Breivik ikke får møte fysisk i retten, men at han heller skulle få forklare seg via kameraoverføring mellom tinghuset og Ila fengsel.

Fredag kveld opplyser politiet at de godtar kjennelsen til Høyesterett og trekker ønsket om bruk av videolink under fengslingsmøtet mandag, melder NTB.

Lippestad: - Viktig avgjørelse
Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra anket denne avgjørelsen, og har nå altså fått medhold i Høyesterett.

Fengslingsmøtet skal gå for åpne dører - for første gang siden Breivik ble fengslet etter terrorangrepene 22. juli.

- Første reaksjon er at dette er en viktig avgjørelse for rettssikkerheten til alle som sitter i varetekt, og hvor dette med bruk av videolink kommer opp. Vi er helt enige med Høyesterett, og dette er i trådd med de anførslene vi hadde, så vi er glade for denne avgjørelsen, sier advokat Geir Lippestad til Nettavisen.

Lippestad mener det er viktig at Breivik er personlig til stede.

- Det er et utrolig viktig rettssikkerhetsprinsipp at man skal få lov til å møte personlig i eget fengslingsmøte. Det er noe helt annet å møte en person ansikt til ansikt enn å se personen via en videolink, og mye bedre å vurdere vilkårene for fengsling, sier Lippestad.

- Hva tror du din klient mener om å få møte opp personlig?

- Han ønsker å møte, så dette er i tråd med det han selv ønsker, sier advokaten.

- Krav til rettferdig rettergang
Høyesterett mener det vil være brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen om Breivik ikke får møte.

«Dersom han nektes å møte til rettsmøtet hvor det skal tas stilling til varetektsfengslingens lengde, vil det være et brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens krav til en rettferdig rettergang», står det i kjennelsen.

Det står videre at siktedes forklaring uten tvil gis best med vedkommende fysisk på plass i retten.

«Siktedes forklaring i rettsmøtet vil videre være sentral ved vurderingen av behovet for eventuelle restriksjoner. En slik forklaring gis uten tvil best med siktedes fysiske tilstedeværelse i retten. Det er også viktig at dommerne selv får vurdert siktedes helsetilstand», mener Høyesterett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere