*Nettavisen* Nyheter.

Breivik får studere i fengselet

Foto: (NTB scanpix/ Afp)

11.09.13 21:34

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik har uttrykt ønske om å studere statsvitenskap fra fengselscellen. Nå får han klarsignal fra fengselsledelsen.

- Alle som sitter i fengselet her i Skien har en rett til å gå på skole, eller til sysselsetting i form av arbeid, sier fengselsleder Karl Gustav Knutsen i Telemark fengsel avdeling Skien, til NRK.

Breivik får låne de bøkene han trenger for å gjennomføre studiet, og ellers de samme rettighetene som andre innsatte. Den eneste forskjellen er at han må studere alene.

- Han har trolig en plan for hva han ønsker å studere, og det vil etter beste evne bli tilrettelagt for at han kan gjennomføre disse studiene. Han får et arbeidsrom hvor han kan lese de bøkene han trenger å lese, sier Knutsen.

Får låne bøkene
Breiviks forsvarer, Vibeke Hein Bæra, bekrefter overfor Nettavisen at hun har bistått Breivik med å få tilgang på studiemateriell.

- Tidligere i sommer søkte han om støtte fra NAV for å få støtte til å kjøpe seg de bøkene han trenger. Det fikk han avslag på, og ettersom staten har inndratt alt han eier, så ble løsningen at han får låne bøkene, sier hun.

Breivik søkte tidligere i sommer om studieplass statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Denne søknaden fikk han avslag på med begrunnelse i manglende studiepoeng. Ifølge Hein Bæra har han nå skaffet seg disse studiepoengene, og Breivik har meldt seg opp til flere enkeltemner innenfor statsvitenskap. Hva som er hans mål med studiene, og om han vil prøve seg på en mastergrad etter hvert, vet hun ikke.

Forsvareren forstår godt at det er vanskelig for mange å akseptere at han får disse rettighetene, men understreker at rettssikkerhet må gjelde for alle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tor Erik Schrøder

Ikke luksussoning
- Det er viktig å skille mellom emosjoner og prinsipper. Vi som samfunn må heve oss over de emosjonene, og huske på at rettighetene gjelder for alle. Målet til kriminalomsorgen er jo at man skal ha en meningsfylt soningshverdag. Vi kan ikke ha det slik at dette skal gjelde for alle unntatt Breivik.

Hun forteller også at soningsforholdene til Breivik er skjerpet etter et nytt vedtak i kriminalomsorgen.

- Han sitter ikke og soner på noen sånn luksussoning. Han er av dem som sitter som sitter på høyest sikkerhet. Det innebærer blant annet at det er tilnærmet likt forholdene til varetektsinnsatte som sitter i isolasjon under svært skjerpede forhold, sier forsvareren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.