*Nettavisen* Nyheter.

Breivik ga våpnene sine norrøne navn

Oslo (NTB): På spørsmål fra aktor Svein Holden, bekrefter Anders Behring Breivik at han ga våpnene sine navn, men han er hele tiden på vakt mot det han oppfatter som forsøk på latterliggjøring.

19.04.12 12:32

- I den settingen du spør nå, høres dette bisart ut, er Breiviks kommentar når Holden spør om våpnene hadde navn. Deretter redegjør den terrortiltalte 33-åringen for en militær tradisjon med å gi navn til våpen.

- Spanias største helt, El Cid, som kjempet mot islam i blant annet Andalucía, ga navn til sitt sverd, og dette kjenner vi også fra norrøn mytologi, utdyper Breivik. Og det var nettopp fra det norrøne at han selv hentet navn til sine våpen.

Når aktoren spør mer detaljert, forklarer 33-åringen at riflen fikk navnet Gungnir etter guden Odins magiske spyd som kom tilbake etter at det var kastet. Pistolen het Mjølner etter Tors hammer, mens det han omtaler som et støttekjøretøy, fikk navnet Sleipner, oppkalt etter Odins åttebeinte hest. Navnene ble skrevet med runer på våpnene.

- Hvorfor disse referansene? undrer Holden.

- Jeg synes det er en flott europeisk tradisjon, som fortsatt brukes i dag. Også mange norske soldater i Afghanistan gir navn til sine våpen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.