*Nettavisen* Nyheter.

Breivik går i vitneboksen igjen

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Anders Behring Breivik med egne notater i rettssal 250 tirsdag i syvende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Anders Behring Breivik vil mandag igjen gå i vitneboksen.

04.06.12 11:59

Etter flere dager med forsvarervitner vil Anders Behring Breivik igjen entre vitneboksen. Breivik vil forklare mer detaljert om motivene til sine angrep.

I løpet av helgen ble det klart at hverken Fjordman (Peder Nøstvold Jensen) eller Mohammad Mohyeldeen ville møte i retten mandag. Årsaken er at de to ikke ønsker å vitne, og at forsvaret ikke ønsker uvillige vitner i retten.

Mandag forklarte den svenske religionsforskeren Mattias Gardell hvor Breiviks tankeverden kommer fra. Gardell sa i retten at det er vanlig i denne kontrajihadistiske bevegelsen at de stadig gjentar selvmotsigende at de aldri blir hørt og aldri får komme til uttrykk.

Les Nettavisens direktedekning her. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED

Gardell sa at Breivik har lånt tekster blant annet fra personer som mener at de aldri blir hørt. Denne angivelige sensuren, og troen på en kommende undergang for den vestlige sivilisasjonen, gjør at kontrajihadistene bygger opp et hat mot såkalte multikulturalister.

Fredag knuste Frank Aarebrot tankene til Breivik om at norske journalister er venstrevridde og derfor driver propagandajournalistikk for venstresiden.

Les: - Hvis Breivik har misforstått, så er han ikke alene

Terrorforsker Brynjar Lia sa at han ikke trodde at Anders Behring Breivik var forberedt på å dø 22. juli.

- Tiltalte hevder å være belest i terrorismelitteraturen, men han har kanskje ikke forstått det sentrale dilemmaet for terrorister, at volden må fremstå som meningsfull for flere enn gjerningsmannen.

Les: Tror ikke på Breiviks dødsforberedelser

Breivik selv svarte på Lias kommentarer at han faktisk hadde mange sympatisører og at det burde gjennomføres en spørreundersøkelse for å kartlegge støtten til ham.

Les: Breivik tror han har en halv million sympatisører

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.