*Nettavisen* Nyheter.

Breivik har fått høre tiltalen

Foto: Brænde, Eivind Griffith (Scanpix)

Anders Behring Breivik fikk onsdag formiddag forkynt tiltalen som er tatt ut mot ham.

07.03.12 11:37

Onsdag fikk Anders Behring Breivik lest opp tiltalen mot seg. Klokka 12 blir tiltalen offentlig. Da får vi blant annet vite om drapsforsøk er en del av tiltalen.

Seansen på Ila fengsel tok cirka 30 minutter. Hele tiltalen er på 18 sider.

- Det foregikk helt rolig i et eget rom hvor vi satt sammen med den siktede. Jeg kan bekrefte nå at tiltalebeslutningen er forkynt for ham, sa politiførstebetjent Tore Jo Nielsen ifølge VG Nett da han møtte pressen etter forkynnelsen.

To fra forsvarerteamet, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn, var sammen med Breivik da tiltalen ble forkynt.

- Vi har noen forventninger til tiltalen og har gått gjennom noen scenarioer, sa Tord Jordet da han ankom Ila fengsel onsdag formiddag.

Jordet ville ikke si noe om forventningene eller hva de tror før de har sett tiltalen. Advokaten ville heller ikke si noe om hva slags forventninger Breivik har til tiltalen.

- Lest opp i sin helhet
Ifølge advokaten vil forkynningen skje i det vanlige besøksrommet, der Anders Behring Breivik vil sitte bak en glassvegg.

- Det er vår oppfatning at tiltalen vil bli lest opp i sin helhet, sa Jordet.

Etter planen skulle Breivik få forkynt den 19 sider lange tiltalen fra klokken 10.

«... i et omfang man ikke tidligere har erfaring med»
Gjennom bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massakren på Utøya 22. juli tok Anders Behring Breivik livet av i alt 77 personer.

I tiltalen heter det blant annet:

«Tiltalte har begått meget alvorlige forbrytelser i et omfang man ikke tidligere har erfaring med i vårt land i moderne tid. Etter hans egen oppfatning er handlingene rettmessige, og en nærliggende og åpenbar fare for nye alvorlige forbrytelser av samme karakter er utvilsomt til stede. Hensynet til samfunnsvernet nødvendiggjør dom på overføring til tvungent psykisk helsevern, og vilkårene i straffeloven paragraf 39 nr. 1 er oppfylt».

Tar forbehold om tilregnelighet
I sin pressemelding fredag skrev riksadvokaten at det på tiltaletidspunktet ikke er grunnlag for påstand om ordinær straff.

«Men det må fremgå av tiltalen at påtalemyndigheten tar et uttrykkelig forbehold om at det likevel under hovedforhandlingen kan bli nedlagt påstand om fengselsstraff eller forvaring med tidsramme på 21 år, basert på den totale bevisføring i retten, hvilket tiltalte og forsvarer må forberede seg på».

Offentliggjøringen av tiltalebeslutningen har latt vente på seg fordi Breivik selv og andre involverte skal underrettes først. Det gjelder blant annet navngitte skadede og pårørende til døde.

Siktelsen fra 25. juli
Anders Behring Breivik ble 25. juli i fjor siktet for overtredelse av straffeloven paragraf 147 a første ledd bokstav a og bokstav b. Det første punktet gjelder terrorhandling i form av blant annet drap begått med det forsett å forstyrre alvorlig en funksjon av grunnleggende betydning i samfunnet, som for eksempel utøvende myndighet. Punkt b gjelder terrorhandling i form av å skape alvorlig frykt i en befolkning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.