RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Breivik ikke voldelig verken før eller etter 22. juli

Oslo (NTB): Det er ingenting i livet til Anders Behring Breivik som tyder på at han forherliger vold, ifølge advokat Geir Lippestad.

Lippestads påstand om at Breivik ikke er voldsforherligende går inn i kjernen av rettspsykiaternes vurderinger av ham. De første sakkyndige mener han er ekstremt voldsforherligende og har skapt en ideologisk overbygning for voldsutøvelse. De andre sakkyndige anser saken stikk motsatt, at Breivik rettferdiggjør voldshandlingene 22. juli med den ekstreme politiske ideologien han forfekter.

- Min påstand er at det er ekstremismen som ligger i bunn for hans handlinger 22. juli. Det er den kyniske og skruppelløse terroristen som er handlingenes mor, sa Lippestad i første del av forsvarets prosedyre fredag.

Han viste til at det verken i tidlige barneår, da Breivik og moren hadde en viss kontakt med Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri og barnevernet, eller i ungdomsårene ble rapportert om voldshendelser, utover en mulig slåsskamp på ungdomsskolen.

- Heller ikke i voksenlivet har vi hørt om voldsepisoder av noe slag. Riktignok har han selv fortalt om noen konfrontasjoner, men da har han snakket seg ut av dem, sa Lippestad.

De sakkyndiges vurderinger av Breivik som voldsforherligende faller derfor på sin egen urimelighet, ifølge forsvareren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere