OSLO TINGRETT (Nettavisen): Breivik benyttet anledningen da han fikk kommentere vitnemålene til Utøya-ofrene på tampen av dagen torsdag til å si at han ikke vil anke dommen dersom han blir erklært tilregnelig. Han sa han har vært opptatt av å få belyst sitt formål med aksjonen og sa at det hadde han oppnådd i tilstrekkelig grad.

– Dessverre ble ikke min forklaring kringkastet, men teksten ble i hvert fall formidlet. Jeg ser derfor ingen grunn til å anke, og kommer heller ikke til å gjøre det dersom jeg blir funnet tilregnelig, forklarte den terrortiltalte 33-åringen, ifølge NTB.

– Mentalt skadet

Breivik kommenterte også det mediene skriver om at han ikke har vist noen følelser under de mange vitneforklaringene. Han sa han har til hensikt ikke å vise følelser i rettssalen og bruker mye energi på dette, men sier han er sliten når rettsdagen er omme.

– Jeg føler meg mentalt skadet etter vitneforklaringene, sa Breivik. Det var første gang han kommenterte sine egne følelser slik.

Han fulgte opp med at han er sliten når han kommer tilbake til fengselet på Ila.

Tvil rundt tilregnelig-rapport

Siden den første sakkyndigrapporten erklærte Breivik utilregnelig, kan han bli dømt til tvungent psykisk helsevern. Breivik ønsker ikke å bli erklært utilregnelig.

I dag ble det kjent at dommerne ga Den rettsmedisinske kommisjon én uke på å avklare om den andre sakkyndigrapporten som erklærer ham ikke psykotisk er godkjent eller ikke.

Kritikk fra retten

Dommer Arne Lyng ba om et skriftlig svar på om kommisjonen har innsigelser til rapporten. Kommisjonens leder, Tarjei Rygnestad, har uttalt at den ikke er ferdig med å spørre ut de to psykiaterne når rapporten skal legges fram i retten den siste uka av saken.

Men retten mener det vil være helt feil fremgangsmåte.

– Kommisjonen skal gjøre retten oppmerksom på eventuelle «vesentlige mangler i erklæringene. Hva som fremkommer under bevisførselen i retten er ikke en del av kommisjonens vurderingsgrunnlag, skriver dommeren.