Gå til sidens hovedinnhold

Breivik kan ha filmet Utøya-massakren

Politiet leter etter terroristens egne dokumentasjon av massedrapene etter vitneobservasjoner om at Behring Breivik filmet sine angrep.

En rekke vitner har forklart til politiet at Anders Behring Breivik hadde med seg videokamera til Utøya, og at han filmet mens han drepte for fote, skriver Adresseavisen.

Var opptatt av å dokumentere
Nå gjennomsøker politiet hvert eneste kamera, hver minnebrikke og hvert telt i håp om å finne det som kan være terroristens egen dokumentasjon av grusomhetene på Utøya.

- Noen vitneobservasjoner går på at Breivik har hatt med seg kamera. I hans såkalte manifest står det beskrevet dette med kamera og viktigheten av å dokumentere, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til avisen.

Så langt har ikke politiet funnet slikt videomateriale, men utelukker ikke at det kan dukke opp.

Politiet vil derimot ikke frigi Utøya til AUF før de er 100 prosent sikre på at et videoopptak ikke er gjemt et sted på øya.

Trodde regjeringen ville forhandle om makt
TV2 melder tirsdag morgen at Anders Behring Breivik var i den oppfatning av at terrorangrepene skulle gi ham en forhandlingsposisjon med den norske regjeringen og at regjeringen kom til å gå i direkte dialog med ham.

- Han har hatt en oppfatning om at regjeringen skulle gripe rett inn i selve straffesaken mot han, og at han skulle komme i direkte kontakt med regjeringsmedlemmer, sier advokat Geir Lippestad.

Advokaten kaller sin klient «fullstendig virkelighetsfjern».

- Han mener at det var nødvendig med angrepene slik at krigen mot demokratiske Europa og demokratiske Norge skulle sette i gang. Derfra skulle krigen mot den muslimske verden starte, sier Lippestad.

- PST har ikke kontroll
Tirsdag melder Dagsavisen at advokat Arild Humlen, som leder Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg, mener Politiets sikkerhetstjeneste og PST-sjef Janne Kristiansen bør foreta en selvransakelse etter terroraksjonene.

Breivik skaffet seg seks tonn nitrogengjødsel på Felleskjøpet.

- Jeg synes de i aller høyeste grad bør foreta en kritisk gjennomgang av muligheten for å hindre at såpass potent bombemateriale kan omsettes så ukontrollert og fritt. Og deretter vurdere om de ikke må få opp systemer som gjør at de har en viss kontroll på dette, sier Humlen til Dagsavisen tirsdag.

- Det viser at PST-sjefen ikke har kontroll på dette området, legger han til.

Spør om fokus på høyreekstreme
Han mener videre det er uforståelig at ikke PST i større grad har holdt øye med ekstremister på høyresiden.

- Jeg kan ikke fatte og begripe at man ikke også har foretatt en overvåking av høyreekstremister, for i realiteten utgjør jo den politiske retningen helt åpenbart de fleste og mest omfattende terroraksjonene på norsk jord, sier han.

- Ikke engang Stasi...
PST-sjefen var straks etter terrorhandlingene ute med en uttalelse som slo fast at mer overvåking ikke kunne ha stanset Anders Behring Breiviks terrorgjerning.

- Jeg tror ikke engang Stasi i Øst-Tyskland kunne ha avslørt denne personen. Han ville ha gått utenom nettet selv der, sa PST-sjefen til NTB 25. juli.

Hun avviste også at PST tok lett på overvåkingen av høyreekstreme miljøer.

Ap ville ha lenger sørgeperiode
VG skriver på tirsdag at ledelsen i Arbeiderpartiet (Ap) ønsket å vente med valgkampen til etter den nasjonale sørgedagen 21. august. De andre partiene skal derimot ha nektet, bekrefter Ap overfor VG.

- Vi er et parti og en organisasjon i dyp sorg og har fortsatt begravelser foran oss. Også neste uke vil det være begravelser, og det skal være to arrangementer på Utøya for etterlatte og overlevende. De to arrangementene vil kreve veldig mye av oss som parti, sier Aps partisekretær Raymond Johansen til avisen.

Det var på et møte mellom partisekretærene sist torsdag at partiene ble enige om at valgkampen skulle starte lørdag 13. august klokken 12, etter at valgkampen først ble utsatt til midten av augsut etter terrorangrepet.

Statsminister Jens Stoltenberg starter valgkampen først etter bisettelsene og 21. august.

Kommentarer til denne saken