Gå til sidens hovedinnhold

- Breivik krever at regjeringen går av

Terrortiltalte med hinsides politiske krav for å la seg avhøre videre.

Kilder sier til NRK at terrorsiktede Anders Behring Breivik under det 10 timer lange avhøret fredag krevde at Jens Stoltenberg og norske regjeringen skulle gå av for å la seg avhøre videre.

Politiet har omtalt dette kravet som hinsides all virkelighet.

Dette politiske kravet var ett av flere krav han gjorde da han ble framstilt for politiet. Andre krav ble framsatt av Breivik for at han skulle la seg avhøre innenfor visse områder.

- Fullstendig i sin egen verden
- Hva sier det om Breivik? spør NRKs nyhetsanker Cecilie Roang Bostad.

- Det sier det advokaten har sagt lenge: At han er fullstendig i sin egen verden. Det ubegripelige er at en mann med en slik virkelighetsoppfatning, et slikt selvbilde og tro på egen betydning, har levd iblant oss i år etter år uten at noen har oppdaget det, sier NRKs politiske kommentator Knut Magnus Berge.

Statskupp fra tiltalebenken
I sitt mye omtalte manifest skriver Breivik detaljert om hvordan pågrepne terrorister kan bruke rettssaker til å spre sin propaganda. I tilleg bør «ridderen» forsøke seg på statskupp fra tiltalebenken, skriver NTB.

I tillegg til det politiske kravet, krevde Breivik at han skulle stille i uniform under fengslingsmøtet mandag. Dette ble avslått.

Han har også krevd datamaskin på fengselscella slik at han kunne redigere på manifestet sitt. Dette kravet ble også avslått.