RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Breivik ønsker å møte i retten

Sist oppdatert:
Terrorsiktede Anders Behring Breivik ønsker å møte i retten når påtalemyndigheten fredag vil be om fire nye uker med isolasjon.

Førstkommende fredag blir det nytt rettsmøte i terrorsaken. Her vil påtalemyndigheten be om fire nye uker med varetekt og isolasjon for den siktede Anders Behring Breivik.

På en pressekonferanse i politihuset på Grønland tirsdag sa politiadvokat Christian Hatlo at politiet vil be om lukkede dører på rettsmøtet og begrunne det med faren for bevisforspillelse.

Ønsker å være til stede
Han fortalte at politiet er i dialog med Breiviks forsvarer om rettsmøtet kan avholdes som såkalt kontorforretning, uten at den siktede selv er til stede. Men Breivik selv har ytret ønske om å få være til stede.

Avhørene av Breivik fortsetter, men det er så langt ikke gjennomført noen avhør siden han var på Utøya i forbindelse med rekonstruksjonen. Det er ikke aktuelt å ta Breivik tilbake til Utøya, ifølge politiet.

Hatlo sier det blant annet er spørsmålet om eventuelle medvirkende som står sentralt.

Frigir Utøya
Utøya, som tilhører AUF, frigis fra politiets side kommende fredag. Det er planlagt arrangementer der til helgen for pårørende, men disse vil ikke være åpne for andre.

Regjeringskvartalet er allerede frigitt.

Har hatt møter med sakkyndige
På pressekonferansen fortalte Hatlo og politioverbetjent Grete Lien Metlid at siktede samarbeider godt med de psykatrisk sakkyndige som er oppnevnt for å undersøke ham. De har så langt hatt to samtaler med Breivik, og ekspertene har gitt uttrykk for at det blir behov for mange flere før de kan trekke en konklusjon om siktedes psykiske helsetilstand.

Alle landets politidistrikter er i gang med, eller forbereder nå, avhør av de fornærmede i saken.

- Det vil ta mange uker før vi er ferdige med dette, sa Metlid.

Venter fortsatt på én lydlogg
På pressekonferansen tirsdag bekreftet politiadvokaten at enheten som nå etterforsker 22. juli-terroren har mottatt en lydlogg fra Søndre Buskerud politidistrikt, der det som skal være Anders Behring Breivik ringer operasjonssentralen tett opp mot klokkeslettet for pågripelsen, som ble loggført klokka 18.27.

Hatlo sier de ennå ikke har mottatt noen tilsvarende lydlogg fra Nordre Buskerud politidistrikt, som er politidistriktet som Utøya hører inn under, men at de har bedt om å få også denne lydloggen. Her skal det være registrert en samtale fra Breivik en halv time før pågripelsen. Ifølge VG ringte Brevik første gang klokka 17.59 og ga uttrykk for at han ville overgi seg.

Hatlo sier han ikke kan si noe om innholdet i lydloggene, men at disse - både den fra Søndre og den fra Nordre Buskerud - er interessante i etterforskningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere