Gå til sidens hovedinnhold

Breivik planla flukt med småfly til Serbia

Oslo (NTB): Anders Behring Breivik planla å stjele et småfly på Fornebu og fly til et vennligsinnet land etter terrorangrepene. Å manøvrere et småfly lærte han på YouTube.

I avhør har Breivik forklart om fluktplanene. Ved siden av å bruke videonettstedet YouTube til å studere hvordan man flyr et Cessnafly, studerte han brukermanualer som han fant på forskjellige nettsider, skriver Bergens Tidende.

- Det er å lande som er vanskelig. Å lette og fly i høyden, er ikke så vanskelig, har Breivik forklart i avhører.

På Fornebu i Bærum utenfor Oslo har Fonnafly to Cessna-sjøfly, mens Kilen Sjøflyklubb ofte har 15 sjøfly liggende til kai. Fluktplanen var inspirert av terroristen Sjakalen som på 1970- og 80-tallet var en av de mest fryktede og ettersøkte terroristene i verden.

Breivik har forklart at han planla å bruke en spesialdesignet pose til å etterfylle drivstoff i lufta. På den måten ville rekkevidden teoretisk bli strukket til land som Hviterussland, Moldova og Serbia. Det siste et land som han sammen med Armenia og Israel har stemplet som vennligsinnede i sitt såkalte manifest.

- Breivik har nevnt at han tenkte på å flykte og snakket om å komme seg til vennligsinnede land i fly. Han vurderte det, men gikk bort ifra planen og konkluderte med at Utøya var siste stopp, sier informasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo politidistrikt til avisa. (©NTB)

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut