RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anders Behring Breivik.
Anders Behring Breivik. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Breivik vil ikke bli hindret i å sulte seg i hjel

Sist oppdatert:
Dersom massedrapsmann Anders Behring Breivik gjør alvor av truslene om å sultestreike til han dør, kan ikke fengselet eller helsevesenet tvinge i ham næring.

En veileder for helsetjenesten i for innsatte fastslår at retten til å bestemme sin egen skjebne står over helsetjenestens plikt til å gi øyeblikkelig hjelp, skriver Dagbladet. «Etter pasient- og brukerrettighetsloven § 4-9 har en pasient på grunn av alvorlig overbevisning rett til å nekte å motta blod eller blodprodukter eller til å nekte å avbryte en pågående sultestreik», heter det i veilederen.

Den innsatte skal i stedet for behandling få «tilfredsstillende informasjon» og helsetjenesten må forsikre seg om at vedkommende har forstått konsekvensens av å nekte behandling.

Jussprofessor Aslak Syse sier til avisen at det kreves en særlig lovhjemmel for å tvangstilføre næring.

– Tvangsernæring i fengsel er det ikke gitt særlige regler om. Dermed gjelder de vanlige reglene som åpner for sultestreik, om den så går på helsa løs, forklarer Syse.

Bakgrunnen for at Breivik har varslet sultestreik er at soningsforholdene i fengselet skal ha blitt strengere siden september. I protest mot dette har Breivik skrevet et brev der han sier at han vil sultestreike fram til døden.

– Han skriver at han ikke orker mer, sa advokat Øystein Storrvik tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere