*Nettavisen* Nyheter.

Breivik ville stille spørsmål til Brenna

Foto: (Scanpix)

Anders Behring Breivik ønsket å stille direkte spørsmål til Tonje Brenna, men ble nektet.

09.05.12 18:21

Etter at Tonje Brenna hadde fortalt om de grufulle hendelsene på Utøya, spurte Anders Behring Breivik om han kunne få stille henne direkte spørsmål til Brenna.

Les hele Brennas forklaring her

Generalsekretær Brenna gjemte seg i skrenten under Kjærlighetsstien, mens Breivik drepte 69 mennesker på Utøya. Flere drepte og skadde lå rundt området der Brenna gjemte seg sammen med en annen skadd jente.

- På Utøya gjorde han veldig mye av seg, men her opplever jeg ham som passiv, sa Brenna mot slutten av sin forklaring i Oslo tingrett.

Følg Nettavisens dekning direkte her. Artikkelen fortsetter under.

HTML EMBED

Breivik tok ordet
Men så tok Breivik ordet og ba dommer Wenche Elisabeth Arntzen om å få stille direkte spørsmål til generalsekretæren. Etter loven har tiltalte lov til å komme med kommentarer etter vitneforklaringer, men ikke selv stille spørsmål til vitner. Det er noe forsvarerne må gjøre på vegne av tiltalte.

- Jeg har en kommentar til rettens administrator. Stemmer det at jeg ikke har rett til å stille direkte spørsmål til vitner? spurte Breivik.

- Du kan formidle spørsmål til advokat som kan stille spørsmål på dine vegne. Jeg foreslår at du bør konferere med din advokat, sa Arntzen.

- Jeg ønsket å stille noen spørsmål til Brenna angående AUFs ideologiske program, men under dagens omstendigheter har dette blitt umuliggjort på grunn av politisk korrekthet, sa Breivik.

- Breivik, nå har dine forsvarere bebudet vitneførsel om AUFs program så det vil dere komme tilbake til, irettesatte Arntzen.

Massemorderen hadde blitt flyttet en rad lenger vekk fra vitneboksen før Tonje Brenna inntok vitneboksen onsdag ettermiddag. Tidligere onsdag har rettsmedisinere gjennomgått dødsfallene til flere AUF-ere som ble skutt og drept ved skrenten der Brenna gjemte seg.

Les egen sak her: Sissi var Breiviks yngste offer

Klikk på bildet for å forstørre.

Vannspruten sto
Det nestsiste vitnet onsdag var Oddvar Hansen som plukket AUF-ere opp av vannet sammen med samboeren Lill Hege Nilsen.

Hansen fortalte i retten at han kjørte forbi personer fra sørspissen av Utøya for å hente folk på andre siden av øya istedenfor. Årsaken var at det var lengst å svømme fra den andre siden.

- Det var et valg jeg har tenkt mye på etterpå fordi det var der Breivik avsluttet, sa Hansen i retten.

Mens han dro opp en jente på vestsiden av øya begynte Breivik å skyte på båten.

- Når vi drar henne opp i båten så ser vi et skudd. Vannspruten står 20 – 30 centimeter fra båten.

Hansen så også at Breivik skjøt mot andre AUF-ere i vannet.

- Jeg husker at vannspruten sto opp rundt dem. Det er et syn jeg husker veldig godt, fortalte han i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.