*Nettavisen* Nyheter.

Brende: - Partene står langt fra hverandre

Israels angrep mot Shejaia-nabolaget i Gaza by søndag beskrives som det blodigste siden Israels militæroffensiv mot Gazastripen startet 8. juli. Foto: Ibraheem Abu Mustafa (Reuters)

Det jobbes intenst med å få på plass en våpenhvile mellom Israel og Hamas, men arbeidet er svært krevende, sier utenriksminister Børge Brende.

– Det er vanskeligere å få på plass en våpenhvile nå, enn det var før Israels bakkeoffensiv på Gazastripen. Tapene på begge sider har ført til en polarisering, og partene står langt fra hverandre, sier Brende på telefon fra Doha i Qatar til NTB.

Utenriksministeren ankom Qatars hovedstad søndag og hadde søndag kveld møte med emiren av Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani. Mandag morgen møtte han FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som også er i Doha, i likhet med Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair.

Qatar har nøkkelrolle

Qatar spiller nå en nøkkelrolle for å få på plass en våpenhvile, etter at et forslag fra Egypt ble avslått av Hamas tirsdag forrige uke.

Selv om Egypt fortsatt har hovedrollen som megler, setter det internasjonale samfunn nå sin lit til Qatar, der Khaled Meshaal og andre Hamas-ledere lever i eksil.

Emiren av Qatar har bekreftet at han fungerer som «kommunikasjonskanal» mellom Hamas og omverdenen, og håpet er at Qatar kan legge press på Hamas.

Klikk på bildet for å forstørre.

Utenriksminister Børge Brende. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

– Emiren er i kontakt med Hamas. Qatar er viktig for å få på plass en avtale, sier Brende.

Qatars framtredende rolle kommer etter fjorårets militærkupp i Egypt og innsettelsen av tidligere forsvarssjef Abdel al-Sisi som president.

Den forrige våpenhvilen på Gazastripen i 2012 ble meklet fram mens Det muslimske brorskap og president Mohamed Mursi hadde makten i Kairo. Men Egypts nye makthavere har kastet Mursi og tusenvis av medlemmer av Det muslimske brorskap i fengsel og stempler dem som terrorister.

Sisi ser på Hamas som en avlegger av Brorskapet og har sluttet helhjertet opp om Israels blokade av Gazastripen.

Svært krevende

Etter at tallet på antall døde steg kraftig søndag, jobbes det nå intenst med å få et nytt våpenhvileforslag på bordet. USAs utenriksminister John Kerry reiser til Kairo mandag. Også FNs generalsekretær drar fra Doha til Kairo mandag

– Egypt har ledelsen i arbeidet med å få på plass en avtale, og landet spiller en konstruktiv rolle. Det har vært små framskritt, men arbeidet er svært krevende, sier Brende.

Tallet på døde på Gazastripen steg mandag til over 500, og 18 israelske soldater er drept. Det gjør det vanskeligere å få på plass en avtale, mener Brende.

– Jeg frykter situasjonen kan eskalere ytterligere. Det kan ikke utelukkes, men må ikke skje. Vi ser allerede forferdelige lidelser. De sivile er taperne, sier utenriksministeren.

Giverkonferanse i Oslo

Brende opplyser at det kan komme til å bli holdt en internasjonal giverkonferanse for de palestinske områdene i Oslo.

– Jeg diskuterte dette med Italias utenriksminister Federica Mogherini i dag, opplyser Brende.

Italias har formannskapet i EU, og Mogherini er en av flere vestlige ledere som den siste tiden har jobbet med å få på plass en våpenhvile mellom Hamas og Israel. Brende har også snakket med palestinernes president Mahmoud Abbas om en eventuell giverkonferanse.

– Det er viktig å understreke at det er håp for palestinere i framtiden. Dette er noe Abbas er opptatt av, sier Børge Brende. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.