*Nettavisen* Nyheter.

Brende: - UDs tsunamihåndtering var ikke akseptabel

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit la ned blomster under minnemarkeringen for de norske tsunamiofrene fredag ettermiddag på Bygdøy. Foto: Audun Braastad/NTB scanpix

Utenriksminister Børge Brende (H) lovet de etterlatte etter tsunamikatastrofen for ti år siden at norske myndigheter aldri vil glemme at de ikke håndterte krisen godt nok.

26.12.14 16:23

Se minnemarkeringen i videovinduet over saken.

- Det var ikke akseptabelt at utenrikstjenesten ikke hadde den nødvendige kriseberedskapen, slo Brende fast i sin tale på minnemarkeringen på Bygdøy.

– Hele lokalsamfunn ble skyllet bort, det samme ble håp, drømmer og fremtidsplaner. Blant ofrene 84 nordmenn, 26 barn. Som så mange andre tragedier mangler det mening, sa utenriksministeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Utenriksminister Børge Brende holder tale under minnemarkeringen på Bygdøy fredag ettermiddag. Foto: Audun Braastad/NTB scanpix

– Forverret smerten
– Vi vet at smerten ble forverret av at norske myndigheter ikke var godt nok forberedt. Mange stilte opp og gjorde sitt beste, men vi manglet et system for å gjøre det beste. Utenrikstjenesten hadde ikke den nødvendige kriseorganisasjonen for å håndtere en slik katastrofe, noe som ikke var akseptabelt, sa Brende.

Høyre styrte også Utenriksdepartementet ved Jan Petersen i 2004. Brende lovet de etterlatte at ofrene aldri vil bli glemt, ei heller det myndighetene og andre har lært av det som skjedde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt hovedtale under minnemarkeringen for de norske ofrene etter tsunamien i 2004 på Bygdøy fredag ettermiddag. Foto: Audun Braastad/NTB scanpix

Støre takket for fellesskapet
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre trakk linjene fra havet utenfor Bygdøy til kysten av Thailand, Sri Lanka og India da tsunamiofrene ble minnet ti år etter naturkatastrofen.

De 84 nordmennene som omkom 2. juledag 2004, blir minnet både på det offisielle minnestedet i Paradisbukta på Bygdøy og i Khao Lak i Thailand.

– Så er vi samlet ved det kalde vannet innerst i Oslofjorden, som i dag på en måte sømløst forbinder oss med havene utenfor Indonesia, Thailand, Sri Lanka og India. Og vi vet at millioner av mennesker er samlet i ettertanke nå, og vi er blant dem. Vi er sammen, sa Støre.

– Du er ikke alene
Støre takket igjen den nasjonale støttegruppa for at de hadde samlet så mange på Bygdøy.

– Når vi samles på denne måten, så kan vi uttrykke noe av det viktigste man kan si og gi til et annet menneske, nemlig at du ikke er alene, sa Støre.

– Det er i dag ti år siden dagen som endret våre liv for alltid. For mange av oss går det ikke en eneste dag uten at tanker har tatt oss tilbake til det som skjedde denne dagen, sa støttegruppas leder Trond T. Kalleberg. (©NTB)Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.