RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brende: – Mulige straffbare forhold i Nigeria-saken

Brende sier at spørsmålet er hvorvidt det ble gitt uriktig, ufullstendige eller villedende opplysninger i forbindelse med utførsel av fartøyene.
Brende sier at spørsmålet er hvorvidt det ble gitt uriktig, ufullstendige eller villedende opplysninger i forbindelse med utførsel av fartøyene. Foto: Bertil Ericson (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Utenriksminister Børge Brende (H) opplyser at Utenriksdepartementet har varslet Riksadvokaten om mulige straffbare forhold hos Forsvarets logistikkorganisasjon i forbindelse med nigeriabåt-saken.

– UD ser alvorlig på mulig brudd på eksportkontrollregelverket. Departementet har derfor i denne saken innrettet et mulig straffbart forhold til riksadvokaten, sa statsråden under høringen i Stortingets kontroll – og konstitusjonskomité torsdag ettermiddag.

Brende sier at spørsmålet er hvorvidt det ble gitt uriktig, ufullstendige eller villedende opplysninger i forbindelse med utførsel av fartøyene.

– Det er nå til vurdering hos påtalemyndigheten, sier utenriksministeren.

- Retningslinjene er ikke fulgt

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier nigeriabåt-sakene har avdekket svikt og brudd på forsvarlig forvaltning, og også mulige lovbrudd.

Søreide måtte fredag ettermiddag forklare seg under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om de omstridte båtsalgene, som Dagbladet har avdekket.

– Det som synes klart er at retningslinjer ikke er fulgt, og det er klare indikasjoner på svikt i flere deler av systemet. Jobben min er å bidra til at dette må ikke skje igjen, sa Søreide i sin innledning.

Hun sier den største utfordringen har vært å få skaffet fullstendig informasjon og dokumentasjon.

Rutinesvikt

– Det har blitt avdekket rutinesvikt og mangel på dokumentasjon, noe som har ført til manglende etterprøvbarhet og uklarheter ved flere avhendinger. Disse bruddene på ansvarlig forvaltning er i seg selv alvorlige, og gir også grunn til å stille spørsmål om lovbrudd er begått, uttalte forsvarsministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere