RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brende: – Vi må følge spillereglene i Arktis

Det økte konfliktnivået i forholdet til Russland må ikke få forplante seg til samarbeidet i Arktis, advarer utenriksminister Børge Brende (H).

Søndag ankom Brende Anchorage i Alaska. Der skal han delta på en konferanse om arktisk samarbeid og klimaendringer i nord som blir arrangert i forbindelse med president Barack Obamas tre dager lange besøk i delstaten. Obama blir den første sittende presidenten som reiser nord for polarsirkelen i Alaska.

Alle de arktiske landene deltar på møtene i Anchorage søndag og mandag, og det er viktig at dette samarbeidet fortsetter, understreker Brende.

– Vi har unngått et gullrush mot nord, og vi har unngått at land har tatt skritt i strid med folkeretten og i strid med havretten. Tvert imot legger alle land vekt på viktigheten av at vi her forholder oss til spillereglene. Skulle vi her få en utvikling hvor disse spillereglene brytes også i Arktis, vil konsekvensene bli enorme for miljø og vil kunne føre til både opprustning og konflikter i nord, advarer han.

Samarbeidsklimaet har likevel ikke har vært helt det samme siden Russland gikk inn på Krim-halvøya.

– Det er ikke til å legge skjul på at i de samtalene vi har med russiske representanter, så tar man opp situasjonen både på Krim og i Ukraina, sier utenriksministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere