*Nettavisen* Nyheter.

Brende deltar når koalisjonsland skal drøfte kampen mot IS

Utenriksminister Børge Brende deltar på møte for landene i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Utenriksminister Børge Brende deltar på møte for landene i den USA-ledede koalisjonen mot IS. Foto: Bertil Ericson (NTB scanpix)

Utenriksminister Børge Brende (H) deltar i neste uke på et møte for landene i den USA-ledede koalisjonen mot Den islamske staten (IS).

Møtet finner sted i Brussel onsdag 3. desember, dagen etter at NATO avholder utenriksministermøte i den belgiske hovedstaden. Det er første gang Norge deltar på et møte i regi av koalisjonen. Under et tilsvarende møte i forbindelse med NATO-toppmøtet i Wales i september var Norge ikke med.

– Det er ikke slik at Norge satt på gangen under møtet i Wales, sier UDs kommunikasjonsdirektør Astrid Versto til NTB.

Hun understreker at Norge på daværende tidspunkt kun hadde besluttet å gi humanitære bidrag til kampen mot IS, ikke militære, og at det derfor ikke var naturlig for Norge å delta.

Regjeringens beslutning om å sende om lag 120 soldater for å gi opplæring til irakiske styrker, ble kunngjort en knapp måned senere.

Brende understreker at det er viktig for Norge at også land fra regionen deltar i koalisjonen, som utfører operasjoner i både Irak og Syria.

– Listen av deltakende land til møtet i Brussel neste uke bekrefter et bredt internasjonalt engasjement, noe vi er glade for. Norge ønsker gjennom sin innsats å bidra til fred og stabilitet i Irak, heter det i en epost fra Brende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.