Gå til sidens hovedinnhold

Brende fikk løfte om fiskedialog med Russland

Moskva (NTB): Russland ønsker i likhet med Norge å finne en løsning på de alvorlige problemene norske fiskeeksportører opplever i landet, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Norske eksportører av laks og ørret har helt siden 2006 opplevd problemer i forhold til Russland og mener seg utsatt for uriktige anklager om høyt bakterieinnhold og manglende dokumentasjon på renhet.

Fra årsskiftet har den russiske veterinærtjenesten også innført strenge restriksjoner for fiskearter som torsk, sei og sild, til protester fra norske eksportører.

Mattilsynet i Norge stiller seg også uforstående til de russiske påstandene om dårlig hygiene hos norske fiskeeksportører, og en rapport fra det russiske konkurransetilsynet (FAS) kan tyde på at det ligger andre motiver bak restriksjonene som er innført.

Ifølge rapporten samarbeider russiske importører med landets veterinærtjeneste om å utestenge norske eksportører.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) hevdet i forrige uke at importstansen er et resultat av ulovlig kartellvirksomhet på russisk side, og da Brende mandag møtte sin russiske kollega Sergej Lavrov i Moskva ble norsk fisk tema. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen