*Nettavisen* Nyheter.

Brende: Krim-avstemning strider med folkeretten

Norge mener at folkeavstemningen på Krim, hvis den nå gjennomføres på søndag som planlagt, under de rådende omstendigheter er folkerettsstridig og uten legitimitet, sier utenriksminister Børge Brende.

Norge mener at folkeavstemningen på Krim, hvis den nå gjennomføres på søndag som planlagt, under de rådende omstendigheter er folkerettsstridig og uten legitimitet, sier utenriksminister Børge Brende. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

- Vi kan ikke anerkjenne resultatet under de rådende omstendighetene.

Norge mener at den planlagte folkeavstemningen på Krim er uten legitimitet. – Vi kan ikke anerkjenne resultatet under de rådende omstendighetene, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Avstemningen om hvorvidt Krim skal bli en del av Russland, skal etter planen holdes søndag.

– Norge mener at folkeavstemningen på Krim, hvis den nå gjennomføres på søndag som planlagt, under de rådende omstendigheter er folkerettsstridig og uten legitimitet, sier utenriksministeren.

- Vil svekke mulighetene for løsning

Vi kan i likhet med andre land ikke anerkjenne resultatet fra en folkeavstemning under de rådende omstendigheter med blant annet folkerettsstridig russisk militær tilstedeværelse, fortsetter Brende.

Norge oppfordrer i likhet med en rekke andre land Russland til å stoppe handlinger med sikte på folkerettsstridig å endre Krims status, sier utenriksministeren.

– En slik folkeavstemning vil klart svekke mulighetene til å finne en politisk løsning, understreker han.

Putin nøler

Fredag møtte to av nøkkelpersonene i Krim-krisen hverandre i London, nemlig utenriksministrene til USA og Russland, John Kerry og Sergei Lavrov.

– Han understreket at president Putin ikke er klar for å ta noen avgjørelse om Ukraina før etter folkeavstemningen søndag, sa den amerikanske utenriksministeren på en pressekonferanse etter møtet.

Kerry gjentok at verdenssamfunnet ikke kommer til å anerkjenne resultatet av folkeavstemningen på Krim-halvøya, der innbyggerne søndag skal si sin mening om hvorvidt halvøya skal løsrive seg fra Ukraina og bli en del av Russland.

Om den russiske nasjonalforsamlingen ratifiserer resultatet av avstemningen, vil det i praksis være en annektering av Krim-halvøya, la Kerry til.

Han uttrykte også bekymring for de russiske styrkene som er utplassert i nærheten av grensa til Ukraina. Han mener det er viktig at russiske myndigheter, i den atmosfæren som nå råder, er tydelige på hva som er hensikten med styrkene i grenseområdet.

– Hvis Russland gjør noe konkret for å endre situasjonen som øker spenningen eller truer det ukrainske folket, så er det selvsagt nødvendig med en enda sterkere reaksjon, og det kommer til å koste.

Russland innledet torsdag en militærøvelse nær grensen til Ukraina. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.