Gå til sidens hovedinnhold

Brende: – Kritisk fase for Sør-Sudan

Utenriksminister Børge Brende (H) er bekymret for situasjonen i Sør-Sudan etter at han snakket med president Salva Kiir og opprørsleder og Riek Machar på telefon.

Brende snakket med de to på telefon søndag, og i samtalene sa han at han er svært bekymret for at det kan bryte ut full borgerkrig i landet.

Den eneste måten å unngå det på er at Kiir og Machar snakker sammen, var den norske utenriksministerens budskap.

– Jeg fikk inntrykk av at begge er enige om at borgerkrig bør unngås, men de legger skylden for urolighetene på hverandre. De står langt fra hverandre og har en veldig ulik virkelighetsbeskrivelse, sier Brende til NTB.

Kampene sprer seg i det som er verdens nyeste land. Myndighetene sier søndag at de har sendt flere soldater til byen Bor for å vinne tilbake kontrollen fra opprørerne, melder nyhetsbyrået Reuters.

Vanskelige samtaler
Flere hundre mennesker har blitt drept i det østafrikanske landet siden hæren delte seg i flere fraksjoner etter et angivelig kuppforsøk ledet av tidligere visepresident Machar. Etter det har delene kjempet mot hverandre, og Machar sier nå rett ut at han leder et opprør.

– Salva Kiir er villig til å ha samtaler med Machar uten betingelser. Machar hadde noen synspunkter om hva som kan få han til å starte samtaler, men der kan jeg ikke gå i detaljer. Det vil jeg ta opp med Kiir når jeg snakker med ham senere i dag, sier Brende søndag ettermiddag.

FN-forsterkninger
FNs generalsekretær Ban Ki-moon krever øyeblikkelig stans i kampene. Også han krever at partene må finne en politisk løsning.

Organisasjonen forsøker nå å sende flere soldater til landet for å forsterke UNMISS-styrken.

– Vi prøver å overføre ressurser fra andre fredsbevarende operasjoner, som for eksempel MONUSCO-styrken i Kongo. Vi ber også om hjelp fra andre nøkkelnasjoner som kan bidra med nødvendige ressurser, sa Ban.

FN evakuerer
Samtidig evakuerer FN alle ansatte som ikke er helt nødvendig for driften fra Sør-Sudans hovedstad Juba.

FN-styrken (UNMISS) opplyser at flyttingen av personell ut av Sør-Sudan og til Uganda er et sikkerhetstiltak som skal frigjøre ressurser.

UNMISS opplyser at de vil «forsterke sin militære tilstedeværelse i Bor og Pariang for å kunne oppfylle sitt mandat om å bidra til å beskytte sivilbefolkningen».

Ifølge FN har rundt 62.000 mennesker flyktet fra sine hjem, og omtrent 42.000 av dem har søkt tilflukt i FNs baser i landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

På kanten av stupet
Utenriksminister Brende har også snakket med sin sørsudanske kollega Barnaba Marial Benjamin og lederen for Fred- og sikkerhetsrådet i Den afrikanske union (AU), Ismael Chergui.

– Jeg ser mørkere på situasjonen i dag enn jeg gjorde tidligere i uken. Krisen må løses politisk, og hvis Kiir og Machar ikke tar det inn over seg, kan det ende i borgerkrig. Nå står vi på kanten av stupet, sier Brende.

Fredag sa president Kiir seg villig til å gå i dialog uten betingelser med sin motstander. Machar sa at han er villig til å forhandle dersom politikere som ble arrestert tidligere denne uken, blir satt fri.

Sist helg brøt det ut harde kamper i hovedstaden Juba mellom soldater som støtter Machar og presidenten. Kampene har siden spredt seg til andre deler av landet.

Fakta om Sør-Sudan

* Ble uavhengig fra Sudan 9. juli 2011, etter å ha utkjempet en frigjøringskrig fra 1983 til 2005.

* Minst 8,3 millioner innbyggere, over halvparten er under 18 år. Befolkningen er hovedsakelig kristne eller animister. Drøyt halvparten lever under fattigdomsgrensa.

* Etter delingen har Sør-Sudan og Sudan hatt en konflikt om hvor grensen skal gå, og om hvordan oljeressursene, som står for 98 prosent av Sør-Sudans inntekter, skal fordeles. Det har vært kamper langs grensen, og i fjor var de to landene på randen av full krig.

* Landet har siden selvstendigheten vært preget av en svak statsmakt og alvorlige etniske motsetninger, spesielt mellom de to største folkegruppene dinkaene og nuerene, som utgjør henholdsvis en femdel og en tidel av befolkningen. President Salva Kiir ga i juli visepresident Riek Machar sparken. Presidenten beskylder nå Machar for å stå bak et kuppforsøk.

* Flere hundre tusen flyktninger, de fleste fra Sudan, befinner seg i flyktningleire i Sør-Sudan.

* Norge var en sentral aktør i arbeidet med å få på plass en fredsavtale i Sudan i 2005 og ga 427,9 millioner kroner i bistand til Sør-Sudan i 2012.

(©NTB)

Reklame

- Den beste barbecuesausen vi har smakt

Kommentarer til denne saken