Gå til sidens hovedinnhold

Brende: - Norge er beredt til å hjelpe

- De menneskene som er rammet, trenger alt, både mat, tepper og medisinsk hjelp, sier utenriksminister Børge Brende (H).

NEW DELHI/OSLO (NTB): Norge er moralsk forpliktet til å hjelpe tyfonofrene på Filippinene, mener utenriksminister Børge Brende.

- Vi følger situasjonen veldig tett. Det er stor medfølelse her, sier Brende til NTB på telefon fra Indias hovedstad New Delhi, der han deltar på et møte mellom europeiske og asiatiske utenriksministre.

Utenriksdepartementet vedtok søndag å gi 20 millioner i øyeblikkelig hjelp til tyfonofrene, og Brende er beredt til å åpne lommeboka ytterligere så snart man får en bedre oversikt over situasjonen.

Enorme behov
- Det er en selvfølge at Norge stiller opp og hjelper Filippinene i denne alvorlige humanitære krisen, mener han.

Han ønsker ikke å gå i detalj om hvor mye det kan bli snakk om, men understreker at de humanitære behovene allerede er enorme.

- Jeg vet av erfaring at de øker veldig raskt. De menneskene som er rammet, trenger alt, både mat, tepper og medisinsk hjelp. Men mange av områdene er isolerte, og det er både vanskelig og kostbart å få inn nødhjelp, understreker han.

Over 12.000 fryktes omkommet og hele byer er jevnet med jorden etter tyfonen Haiyans herjinger på Filippinene i helgen.

Sterke følelser
Fra sine to år som Røde Kors-leder i Norge har Brende førstehånds erfaring med tilsvarende naturkatastrofer, blant dem jordskjelvet i Haiti i 2010 og hundreårsflommen i Pakistan året etter.

- Jeg føler det veldig sterkt når jeg ser bildene fra Filippinene. Jeg vet hvordan de menneskene som står oppi det, har det. Og som alltid er det kvinner og barn som er de mest sårbare i en slik krise. Vi har en moralsk forpliktelse til å hjelpe, sier Brende til NTB.

Gjenoppbygge
I tillegg til å hjelpe til med de akutte behovene, er utenriksministeren også beredt til å bistå Filippinene med gjenoppbyggingen.

- Vi må sørge for at vi bygger noe som er bedre enn det som var. Men fattige land har verken råd til å forebygge eller bygge hus som tåler slike påkjenninger. Her må det internasjonale samfunnet stille opp, sier utenriksministeren.

- Du er allerede i India. Vurderer du å reise til katastrofeområdet selv?

- Det får vi komme tilbake til, svarer Brende. (©NTB)

Reklame

- Den beste barbecuesausen vi har smakt

Kommentarer til denne saken