RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brende om Martine-saken: - Vi vil forsøke å hjelpe

Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Utenriksminister Børge Brende (H) lover å holde trykket oppe slik at Martine Vik Magnussens drapsmann til slutt blir stilt for retten i Storbritannia.

Utenriksminister Børge Brende (H) lover å holde trykket oppe slik at Martine Vik Magnussens drapsmann til slutt blir stilt for retten i Storbritannia.

Fredag ettermiddag møtte han sammen med justisminister Anders Anundsen (Frp) Martine Vik Magnussens far, Odd Petter Magnussen.

– Vi vil forsøke å hjelpe på en konstruktiv måte, men dette er ingen enkel sak. Det foreligger jo ingen utvekslingsavtale mellom Jemen og Storbritannia, og det står i Jemens grunnlov at de ikke kan utlevere sine statsborgere. Men det er utstedt en internasjonal arrestordre på den mistenkte mannen, og vi må sørge for at den er effektiv, sa Brende etter det tre kvarter lange møte i Utenriksdepartementet.

Har vært utenfor Jemen
UD har opplysninger om at den mistenkte mannen, Farouk Abdulhak, har vært utenfor Jemen etter at han dro tilbake fra London i 2008. Brende sier at den internasjonale arrestordren kan gjøres mer effektiv ved at det blant annet distribuerers ferske bilder til grensestasjoner og ved at de landene han kan tenkes å besøke, blir bevisste på saken.

– Han skal vite at i det øyeblikk han setter sin fot utenfor Jemens grenser, blir han arrestert, sier Brende.

Han opplyste at han har tatt saken opp både med utenriksministeren i Jemen og med Storbritannias utenriksminister William Hague. Statsminister Erna Solberg (H) tok også opp saken da hun traff sin britiske kollega David Cameron i London i januar.

Les også: Den mistenkte har startet eget sikkerhetsfirma

Må presse Jemen
Det var første gang Odd Petter Magnussen møtte både en utenriksminister og en justisminister sammen for å orientere om saken. Magnussen var fornøyd etter møtet.

– Det var et nyttig møte. Jeg er godt fornøyd med ministrenes holdning og vilje til å bidra. Det som nå er viktig er å sette inn trykket mot Jemen. Norge har gode forutsetninger for å påvirke både på grunn av vårt internasjonale ståsted generelt, og av at vi har næringsvirksomhet i Jemen, sier Magnussen til NTB.

Om mulighetene for å få stilt Farouk Abdulhak for retten i Storbritannia, er han litt mindre optimistisk nå enn for et-to år siden.

– Jeg har fått opplysninger om at den mistenkte ønsker å gifte seg i år, og at han er i ferd med å etablere sitt eget sikkerhetsselskap. Det tyder på at det ikke er noen umiddelbar løsning i retning av retur til England, sier Magnussen.

23 år gamle Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London i mars 2008. Farouk Abdulhak fra Jemen er siktet i saken og etterlyst av britiske myndigheter. Han dro hjem til Jemen etter drapet. Britene har tidligere bedt Jemen om utlevering, men Jemen har sagt nei. (©NTB)

Les også: - Farouk har holdt sin del av avtalen

Martine-saken

  • Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved Regent's College i London. Hun ble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdulhak bodde.
  • Martine Vik Magnussen ble sist sett i live halvannet døgn tidligere på et utested sammen med Abdulhak.
  • Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter at Martine forsvant.
  • Britisk politi har siktet ham for å ha voldtatt og drept Magnussen og etterlyst ham via Interpol.
  • Britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen, men har likevel bedt om utlevering. Dette har Jemen avslått. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere