*Nettavisen* Nyheter.

Brende roser Ukraina-avtale

Avtalen som er inngått i Ukraina, er et betydelig framskritt og betyr forhåpentlig at et enda verre blodbad er unngått, sier utenriksminister Børge Brende (H).

21.02.14 18:15

Oslo (NTB-Ann Fredriksen): Avtalen som er inngått i Ukraina, er et betydelig framskritt og betyr forhåpentlig at et enda verre blodbad er unngått, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Han håper at avtalen som ble inngått mellom president Viktor Janukovitsj og opposisjonsledere fredag, også vil bli akseptert av demonstrantene i gata selv om den innebærer at Janukovitsj blir sittende fram til et nyvalg som skal holdes senest innen desember.

- Etter blodbadet vi har vært vitne til denne uken, er det positivt at partene nå er blitt enige om en avtale. Dersom avtalen blir iverksatt, betyr det at vi kan bla om til et nytt kapittel i Ukrainas historie, sier Brende til NTB.

Han synes dette er et svært positivt resultat etter at Janukovitsj har sittet 20 timer i presidentpalasset og forhandlet med opposisjonsledere og utenriksministrene fra de tre store EU-landene Tyskland, Frankrike og Polen. Han gir EU stor honnør for innsatsen.

Gatas aksept?

Nå håper han at avtalen også vil bli godtatt av demonstrantene på Uavhengighetsplassen, selv om kravet om at Janukovitsj må gå av umiddelbart, ikke blir innfridd. Et annet usikkerhetsmoment er hvordan Russland forholder seg til avtalen.

Brende understreker at avtalen betyr at opposisjonen har fått gjennomslag for flere viktige krav, blant annet at presidentens makt innskrenkes og at det dannes en samlingsregjering med opposisjonen. I tillegg skal det holdes valg på ny president og nasjonalforsamling før desember 2014.

Et annet viktig punkt, ifølge Brende, er at de som har stått bak voldsbruken de siste dagene, skal stilles til ansvar.

- Det er en viktig del av avtalen at de som har hatt ansvaret for at mennesker er blitt drept og skadd, må stilles til ansvar. Her vil Europarådet kunne spille en sentral rolle, sier Brende.

- Forferdelige dager

- Ukraina har vært gjennom noen forferdelige dager, der vi var redde for at det skulle utvikle seg til borgerkrigslignende tilstander. Volden har vært helt uakseptabel, framholder han.

- Bilder fra Ukraina viser at også demonstrantene bruker skytevåpen. Er det myndighetenes voldsbruk du fordømmer eller også demonstrantenes?

- Vi fordømmer all type vold på det sterkeste, men ansvaret for at dette har pågått i tre måneder, er først og fremst Janukovitsjs. Han har drevet en uthalingsstrategi som har økt frustrasjonen blant demonstrantene, fastslår Brende og peker på at demonstrasjonene i utgangspunktet var fredelige.

Kritikk mot EU

- Flere har uttalt seg kritisk til EUs innsats, også en statssekretær fra USA i en lekket telefonsamtale. Hvordan vil du vurdere EUs innsats?

- Det er for tidlig å trekke de store konklusjoner. Men denne avtalen skal de ha absolutt honnør for, sier Brende, som også roser EU for å ha reagert raskt med å innføre sanksjoner denne uken.

- Det vil ha en betydelig virkning på myndighetene, mener Brende.

- Ville det vært bedre om Janukovitsj gikk av?

- Det er ikke tiden for å drive høyttenkning om de mest ideelle løsningene, sier Børge Brende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.