Gå til sidens hovedinnhold

Brende: Uakseptabel maktbruk mot demonstranter i Kiev

Oslo (NTB): Utenriksminister Børge Brende (H) tar avstand fra politiets brutale behandling av fredelige demonstranter i Ukrainas hovedstad Kiev.

- Jeg forventer at befolkningens fundamentale rett til ytrings- og forsamlingsfrihet respekteres. Den brutaliteten demonstrantene er blitt utsatt for, er uakseptabel, sier utenriksminister Brende.

Lørdag morgen jaget politiet vekk rundt 1.000 demonstranter som holdt stand etter fredagens masseprotest i Kiev. Ifølge opposisjonen ble flere titalls demonstranter skadd, mens andre ble pågrepet.

Kvelden før var om lag 10.000 mennesker samlet i sentrum av hovedstaden for å protestere mot at Ukraina likevel ikke undertegnet en samarbeidsavtale med EU under toppmøtet i Vilnius.

- Jeg forventer også at ukrainske myndigheter etterforsker det inntrufne og beskytter de mange fredelige demonstrasjoner som fremdeles pågår rundt omkring i landet, sa Brende i en uttalelse lørdag kveld.

I uttalelsen påpekes det også at Ukraina er sittende formann i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og at landet om en uke er vertskap for et ministermøte i Kiev. (©NTB)