Gå til sidens hovedinnhold

Brende uforstående til dommen mot French

(Nettavisen/NTB): Utenriksminister Børge Brende (H) sier han stiller seg helt uforstående til at Joshua French er dømt for overlagt drap på Tjostolv Moland.

- I lys av at kongolesiske og norske etterforskere kom til en felles konklusjon om at Moland tok sitt eget liv, stiller vi oss helt uforstående til at French er dømt for drap, sier Brende til NTB.

Han sier Utenriksdepartementet vil fortsette arbeidet med å få French hjem til Norge, og at det er sterke humanitære grunner til å finne en løsning på situasjonen.

- Nødvendig legetilsyn er kongolesiske myndigheters ansvar. Dette understreker vi overfor myndighetene. Norske myndigheter vil fortsatt arbeide for at han får den medisinske behandlingen som er påkrevet. Vi vil også videreføre vår konsulære bistand til French, sier Brende.

Livstid

Det var onsdag at French i militærdomstolen i Kinshasa ble dømt til fengsel på livstid for å ha drept Tjostolv Moland. Dommeren sier French kvalte Moland på cella.

Formildende omstendigheter gjorde at French ble dømt til livstid og ikke til dødsstraff, som er strafferammen for overlagt drap i Kongo.

French må i tillegg betale 50.000 kongolesiske franc, rundt 350 kroner, i sakskostnader. Ankefristen er fem dager.

Ifølge dommen ble Moland bedøvet og drept med et rep inne på de to nordmennenes celle. Retten mener det ikke er noen tvil om at French drepte ham.

Kommentarer til denne saken