*Nettavisen* Nyheter.

Brende vil ha nytenkning om nødhjelp

Utenriksminister Børge Brende foran FN-bygningen fredag. Lørdag ledet han et møte om finansiering av humanitær hjelp, som er et stadig økende problem. Foto: Johannes Worsøe Berg (NTB scanpix)

Utgiftene til humanitær nødhjelp er mangedoblet de siste årene. Utenriksminister Børge Brende (H) mener det trengs nye ideer for finansiering og ny tilnærming til utvikling i sårbare land.

26.09.15 20:30

Fastlåste kriser i sårbare land har ført til at utgiftene til humanitær nødhjelp er mangedoblet de siste årene.

Under FNs hovedforsamling i New York lørdag var Norge og FNs høynivågruppe for humanitær finansiering verter for et møte som samlet utenriksministre, ledere for internasjonale organisasjoner og FNs organer. Temaet var finansiering av hjelp under humanitære kriser.

Kostnadene til humanitære hjelpetiltak verden over har steget fra 2 milliarder dollar i 2000 til 25 milliarder dollar i 2014. Finansiering av nødhjelp er blitt et stort problem – FNs appeller om hjelp får gjennomsnittlig inn 40 prosent mindre enn nødvendig.

Ny situasjon

I en kronikk i den britiske avisen The Guardian lørdag, skriver Brende og visepresident Kristalina Georgieva i EU-kommisjonen at dagens utfordringer med migrasjon, konflikter og klimaendringer er for store å takle for enkeltland. I mange svake stater og regioner er kompliserte og langvarige kriser blitt den nye normalsituasjonen, slår de to fast.

– Den tradisjonelle modellen for humanitær hjelp – med raskt respons og tilbaketrekking når krisen er over – passer ikke i den nye situasjonen. Altfor ofte brukes kortsiktige nødløsninger på den samme kroniske krisen, skriver de.

Kunstig skille

Brende og Georgieva tar til orde for å se på forholdet mellom humanitær hjelp og utviklingshjelp.

– Skillet mellom de to er kunstig. Denne muren må rives ned – å løse humanitære kriser er ikke bare en forutsetning for å oppnå bærekraftig utvikling, men også en nødvendighet hvis bærekraftmålene skal oppnås, heter det i kronikken. Forfatterne inviterer nye ideer til humanitær finansiering, også fra internasjonale finansinstitusjoner og utviklingsbanker.

Til tross for at oppgavene er enorme, er Brende og Georgieva optimister.

– Det er mulig å finne nye løsninger fram mot det humanitære toppmøtet som skal finne sted i Istanbul i 2016, konstaterer de.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.