Gå til sidens hovedinnhold

Brenner for sansene

Sølvi Selli er en ildsjel av de få. Hun har selv tatt initiativet til sansehagen på Hellerud Omsorgs- senter, og forrige helg plantet hun de siste høstblomstene. Det er ikke noe søndag for denne dama, forteller en beboer.

Lindeberg: Jeg har fått utrolig bra respons fra beboerne, det har aldri vært så mange ute i hagen som det er nå. Det å gå rundt bærbuskene, smake på solbær og stikkelsbær, og lukte på urtene bringer minnene tilbake fra beboernes yngre dager, sier Sølvi Selli, ledende aktivitør og hovedpersonen bak sansehagen.
Høstblomstene tok hun og mannen hennes seg av i løpet av forrige helg, men å jobbe utover vanlig arbeidstid er noe Selli tar med et smil.
Jeg og mannen min er veldig interessert i hagebruk, og det gir oss mye å kunne dele det med andre, sier Selli.

Populært

Det er rundt 200 beboere på Hellerud omsorgssenter, og mange er ivrige brukere av hagen.
Da Lokalavisen besøker den harmoniske grøntflekken er det Jenny Bakke og Rigmor Holth som nyter solstrålene og de nyplantede blomstene.
Det er bare nydelig her. Helt fantastisk fin lyng, skryter Bakke.
Sønnen min var på besøk i forrige uke, og da sa han: 'Mor, vi bare må ut i hagen', forteller Holth.
Begge beboerne er flittige brukere av hagen, et tilbud som har eksistert i tre år. Selli mener at sansehagen kan forbedre livskvaliteten til beboerne.
Det er viktig å hele tiden kunne tilby nye ting i hagen for å gjøre det spennende. Livsglede er en viktig ingrediens i hverdagen, og det er viktig å være imøtekommende når beboerne kommer med ønsker. Dette er hjemmet deres, og da må man jo gjøre det så bra som mulig, sier Selli.
All forskning sier at mennesket har behov for natur, trær og planter og et grønt miljø. Det å ha nærkontakt med naturen gjør noe med oss. Vi blir i godt humør, og en slik sansehage bidrar til å skape indre ro og harmoni.

Innsats

Sølvi Selli driver hagen med ressurser fra legater og veldedige organisasjoner, og mye energi går med på å skrive søknader til å skaffe nye ting til hagen. I år fikk de et lysthus fra Lions Tveita, og Selli lover flere utvidelser i tiden fremover.
Denne hagen er drevet helt uten kommunale midler og utenfor budsjettet til Hellerud omsorgssenter. Man kan ikke få til prosjekter som sansehagen i Oslo kommune uten ildsjeler, og vår ildsjel er Sølvi, sier Jane Bredby, institusjonsleder for Hellerud Omsorgssenter.
Når man har medarbeidere som Sølvi er det viktig å la dem få frihet til å realisere ideene sine. På den måten beholder de gløden og engasjementet, og kommer stadig med nye ideer, sier Bredby.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem