Gå til sidens hovedinnhold

Brennevin revet vekk fra polhyllene

Det går unna når Vinmonopolet slipper eksklusive brennevin.

Mens skottene årlig selger 130 millioner flasker Johnnie Walker og amerikanerne har sin masseproduserte Jack Daniels, finnes det også whisky og whiskey som kommer fra en enslig tønne og som det finnes bare noen få av i hele verden.

31. mai klokka 08.00 ble slike merker sluppet på Vinmonopolet. Dette er én av fire brennevin-lanseringer i 2021. Noen minutter senere var det utsolgt for flere av dem. Det skaper gjerne frustrasjon blant kunder, og Vinmonopolet har flere ganger tidligere blitt beskyldt for å rigge salgene slik at noen slipper foran i køen under slipp av eksklusive varer.

Fra 2019: Fullt kaos da Vinomonopolet hadde årets mest eksklusive vinslipp

- Skuddsikkert system

- En del av varelinjene kommer i veldig små volum, og da er tilbudet mindre enn etterspørselen. Det skaper frustrasjon og folk kan komme med beskyldninger som ikke er så gjennomtenkte, sier senior produktsjef brennevin Martin Tønder Smith i Vinmonopolet til Nettavisen.

Han forteller at Vinmonopolet flere ganger har gått gjennom salgsrutiner for å forsikre seg om at alt går riktig for seg.

- Vi tar slike påstander alvorlig. Vinmonopolet er avhengig av å ha et skuddsikkert system, og vi har hatt interne gjennomganger etter slike påstander, for å undersøke dem skikkelig. Vi har ikke hatt noen avvik ved noen lanseringer, sier Tønder Smith.

Fire flasker

Litt over 2000 flasker blir sluppet i denne omgang, og ikke alle merker blir utsolgt på dagen. Blant de 41 brennevin-merkene som ble sluppet mandag morgen, het den dyreste og mest eksklusive «Rosebank Roses Limited Edition 21 YO Fascination». Til tross for prisen - 12.500 kroner - ble den utsolgt kort tid etter salgsåpning. Whiskysaga kommenterer denne kort: «Helt vidunderlig».

- Denne whiskyen er tappet fra én enkelt tønne. Vi klarte å få fire flasker til Norge. Det er klart at når det kommer så få flasker av en bra whisky til Norge, så er det flere kjøpere enn i vi har flasker tilgjengelig, sier Tønder Smith.

Også japanske «Chichibu Paris Edition 2020» kom i et svært begrenset opplag. De seks flaskene var priset til 4490,90 kroner per stk.

Også en norsk produsent fikk være med på det eksklusive brennevin-slippet. «The Stiger - Norwegian Single Malt 1 yo». Ifølge whiskysaga.com er den «ren, fruktig og ærlig. En å følge».